*

Europa

Russisk kampfly jagtede svensk radarfly ved Bornholm

Først da to svenske jagerfly kom til undsætning afbrød russisk kampfly forfølgelsen, skriver svensk avis.

Et russisk kampfly af typen SU-27 fotograferet ved en indflyvningen til en base uden for Moskva. Foto: Pavel Golovkin

Endnu en episode i luftrummet over Østersøen vidner om, at det russiske flyvevåben har øget sin aktivitet i regionen betragteligt. 

Fredag i sidste uge blev et overvågningsfly fra det svenske luftvåben i nogle minutter forfulgt af et russisk kampfly af typen SU-27, skriver avisen Svenska Dagbladet.

Jagten fandt sted i den sydlige del af Østersøen i nærheden af Bornholm. Normal procedure i lignende situationer er ifølge Svenska Dagbladet, at fremmede kampfly afbryder forfølgelsen så snart, at der er sket en identifikation. Men i dette tilfælde forsatte den russiske jagerpilot med at følge det svenske overvågningsfly.

Først da to svenske Gripen-kampfly, som allerede var i luften, kom deres kollega til undsætning, afbrød det russiske fly forfølgelsen og trak sig tilbage, skriver avisen.

Svenskerne tager sagen så alvorligt, at forsvaret har valgt at offentliggøre nyheden. Torsdag blev Forsvarsudvalget i den svenske rigsdag tilmed orienteret om episoden af øverstbefalende i det svenske forsvar, general Micael Bydén, skriver Svenska Dagbladet.

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist vil ikke kommentere sagen i detaljer, men konstaterer, at der er øget russisk aktivitet i nærheden af Sverige og i Østersøen.

Det svenske ASC 890-fly, som blev forfulgt, er udstyret med et avanceret radarsystem og bruges til rekognoscerings- og overvågningsopgaver.

Det er langt fra første gang, at russisk luftvåben skaber røre i Østersø-regionen. Flere gange i løbet af de senere år er danske eller svenske kampfly blevet sendt på vingerne for at afvise russiske piloter.

Rusland øvede missil-angreb på Danmark

Under Folkemødet på Bornholm i 2014 øvede russiske bombefly tilmed indflyvning til et bombetogt mod øen.

Det efterfølgende år overfløj amerikansk luftvåben Bornholm med to B52-bombefly, der var på vej hjemad efter en stor NATO-militærøvelse i Østersøen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Rusland skaber selv forskrækkelsen
Jesper Schou Hansen, BA Journalism, Erik Eriksens Gade 9, København S
Den republikanske tidl. præsidentkandidat John McCain har været på besøg i blandt andet Baltikum og naturligt nok adresseret den øgede frygt for russisk aggression i kølvandet på de russiske invasioner i Ukraine og Georgien.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Danskerne er vilde med selvbetjening i lufthavnen
Mens andre flyselskaber kæmper om at klemme mest mulig luksus ind i en flyvning, så går SAS den modsatte vej. Her gælder det enkelthed og selvbetjening – for vi danskere elsker, når vi kan selv. 
Se flere
Aarhus har fået et pivskævt fodgængerfelt
En specialdesignet fodgængerovergang skal minde byens borgere og besøgende om, at Aarhus har taget hul på et helt særligt år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her