*

Europa

Russisk kampfly jagtede svensk radarfly ved Bornholm

Først da to svenske jagerfly kom til undsætning afbrød russisk kampfly forfølgelsen, skriver svensk avis.

Et russisk kampfly af typen SU-27 fotograferet ved en indflyvningen til en base uden for Moskva. Foto: Pavel Golovkin

Endnu en episode i luftrummet over Østersøen vidner om, at det russiske flyvevåben har øget sin aktivitet i regionen betragteligt. 

Fredag i sidste uge blev et overvågningsfly fra det svenske luftvåben i nogle minutter forfulgt af et russisk kampfly af typen SU-27, skriver avisen Svenska Dagbladet.

Jagten fandt sted i den sydlige del af Østersøen i nærheden af Bornholm. Normal procedure i lignende situationer er ifølge Svenska Dagbladet, at fremmede kampfly afbryder forfølgelsen så snart, at der er sket en identifikation. Men i dette tilfælde forsatte den russiske jagerpilot med at følge det svenske overvågningsfly.

Først da to svenske Gripen-kampfly, som allerede var i luften, kom deres kollega til undsætning, afbrød det russiske fly forfølgelsen og trak sig tilbage, skriver avisen.

Svenskerne tager sagen så alvorligt, at forsvaret har valgt at offentliggøre nyheden. Torsdag blev Forsvarsudvalget i den svenske rigsdag tilmed orienteret om episoden af øverstbefalende i det svenske forsvar, general Micael Bydén, skriver Svenska Dagbladet.

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist vil ikke kommentere sagen i detaljer, men konstaterer, at der er øget russisk aktivitet i nærheden af Sverige og i Østersøen.

Det svenske ASC 890-fly, som blev forfulgt, er udstyret med et avanceret radarsystem og bruges til rekognoscerings- og overvågningsopgaver.

Det er langt fra første gang, at russisk luftvåben skaber røre i Østersø-regionen. Flere gange i løbet af de senere år er danske eller svenske kampfly blevet sendt på vingerne for at afvise russiske piloter.

Rusland øvede missil-angreb på Danmark

Under Folkemødet på Bornholm i 2014 øvede russiske bombefly tilmed indflyvning til et bombetogt mod øen.

Det efterfølgende år overfløj amerikansk luftvåben Bornholm med to B52-bombefly, der var på vej hjemad efter en stor NATO-militærøvelse i Østersøen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her