*

 

Europa

Den britiske regering: Litvinenko-rapport er ekstremt alvorlig

Rapport siger, at den russiske præsident kan have beordret drab, og indenrigsminister vil tilkalde ambassadør.

Litvinenko døde af det radioaktive middel polonium 210, der formentlig var hældt i hans te under et møde med to russiske agenter på et London-hotel. Arkivfoto: Natasja Weitsz/AP

Den britiske regering vil tilkalde den russiske ambassadør og indefryse midler, der har forbindelse til drabet på den afhoppede russiske agent Aleksander Litvinenko.

Det siger den britiske indenrigsminister, Theresa May, i det britiske parlament. Det sker i en kommentar til den kommissionsundersøgelse, der torsdag fastslår, at den russiske præsident, Vladimir Putin, kan have beordret drabet på Litvinenko i 2006.

- Det er et åbenlyst og uacceptabelt brud på de mest fundamentale principper i folkeretten, siger hun.

Litvinenko døde af det radioaktive middel polonium 210, der formentlig var hældt i hans te under et møde med to russiske agenter på et London-hotel.

Ifølge Theresa May er anholdelsesordren på de to russiske agenter, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, stadig aktiv gennem Interpol.

En talskvinde for den britiske premierminister, David Cameron, kaldte kort forinden konklusionerne i Litvinenko-undersøgelsen for ekstremt alvorlige. Hun sagde, at det er upassende for en stat - Rusland - at opføre sig på den måde.

Ekspert: Diplomatiet fortsætter trods Litvinenkosag

Den britiske regerings reaktion vil uden tvivl blive tolket som meget spag. Premierminister Cameron havde inden torsdagens offentliggørelse af Litvinenko-rapporten signaleret, at han ikke er klar til at anstrenge sit forhold til Putin og Rusland yderligere.

Litvinenkos kone, Marina, mener, at rapporten bør få den britiske regering til at udvise alle russiske efterretningsagenter i Storbritannien.

- Jeg opfordrer også til målrettede økonomiske sanktioner og rejseforbud over for navngivne enkeltpersoner, heriblandt Patrusjev og Putin, siger hun.

Patrusjev var leder for efterretningstjenesten FSB, og han har formentlig haft en central rolle i drabet på Litvinenko, skriver dommeren, der har ledet den britiske undersøgelse, Robert Owen.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Putin er en farlig mand
Naser Khader, folketingsmedlem, Det Konservative Folkeparti
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Find vej til lykken på Samsø
Samsø er øen, hvor ren og skær lyksalighed er inden for rækkevidde, så snart færgen har lagt til havn. 
Se flere
Bolig
Boliganalytiker advarer mod andelsboligkøb
Regeringens boligskattepakke kaster ikke meget lys over, hvordan andelsejendomme fremover skal vurderes. Problematisk, siger andelsekspert. 
Se flere
Stortest: Her bliver den trådløse lyd kæmpestor
Nu kan du streame musikken trådløst til ægte hi-fi-receivere og på den måde få din yndlingsmusik ud gennem hjemmets stereohøjttalere i stort format. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her