*

Europa

Ekspert: EU vil sætte udlændingeregler på pause

EU lader Dublin-konvention og Schengen-samarbejde om udlændinge hvile i to år, mener professor Marlene Wind.

Foto: Carsten Rehder/AP

Selv om EU's Schengen-samarbejde ikke bryder sammen, tager det tid at styrke den ydre grænsekontrol, Frontex, og hjemsende afviste asylansøgere. Derfor sætter EU måske Schengen samt Dublin-forordningen på pause i to år, indtil aftalerne er på plads.

Det siger professor Marlene Wind, Center for Europæisk Politik, ved Københavns Universitet.

Tyskland vil fortsætte grænsekontrollen på ubestemt tid

- Jeg venter en glidende genfortolkning af konventionerne. Så der bliver en lidt bredere margin for, hvad man kan tillade sig. Jeg tror ikke på en decideret revision. Jeg tror mere på, at Schengen kan blive sat ud af kraft i to år, siger Marlene Wind.

EU's præsident, Donald Tusk, kræver en løsning inden EU-topmødet i marts. Hollands premierminister, Mark Rutte, vil som EU's formandsland begrænse asylansøgere.

Tusk om flygtningekrise: Vi har ikke mere end to måneder til at få tingene under kontrol

Østrig vil årligt kun modtage 37.000 asylansøgere eller halvanden procent af befolkningen. Danmark vil se på flygtningekonventionen og har genindført grænsekontrol ligesom Sverige, Tyskland, Østrig og Ungarn.

EU er udfordret, hvis EU-landene ikke får fordelt flygtninge. Hidtil har EU-landene kun modtaget under 300 af 160.000 flygtninge, påpeger Marlene Wind.

- Frontex skal rustes til at klare bevogtningen, som Grækenland skal acceptere. Dublin-forordningen skal på plads ligesom aftaler om tilbagesendelse. Det kan ikke klares på hurtigere end 6-12 måneder, måske endnu længere, vurderer professoren.

For at droppe deres grænsekontrol kræver EU-landene troværdige ydre grænser, en holdbar aftale med Tyrkiet, så der kommer færre asylansøgere, der også skal fordeles mere ligeligt ved at revidere Dublin-konventionen, mener Marlene Wind.

- Man taler om en automatisk fordelingsnøgle. Men hvordan pokker vil man nå det, når medlemslandene ikke har kunnet fordele de 160.000, som blev vedtaget i maj 2015? spørger professoren.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Danskerne er vilde med selvbetjening i lufthavnen
Mens andre flyselskaber kæmper om at klemme mest mulig luksus ind i en flyvning, så går SAS den modsatte vej. Her gælder det enkelthed og selvbetjening – for vi danskere elsker, når vi kan selv. 
Se flere
Aarhus har fået et pivskævt fodgængerfelt
En specialdesignet fodgængerovergang skal minde byens borgere og besøgende om, at Aarhus har taget hul på et helt særligt år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her