*

Europa

Få asylansøgere kan føre til ophævelse af grænsekontrol

Sverige er klar til at ophæve grænsekontrol, hvis der kommer færre asylansøgere.

Foto: AP

- Ser vi et fald i antallet af asylansøgere i Sverige, der kommer via Danmark, og antallet over tid ligger på et lavt niveau, så er vi klar til at kigge på at ophæve grænsekontrollen tidligere end planlagt.

Sådan lød meldingen fra den svenske infrastrukturminister Anna Johansson (S) efter et møde mandag med hendes danske ministerkollega Hans Christian Schmidt (V), der er transportminister.

Anna Johansson specificerede dog ikke, hvor niveauet for asylansøgere skal ligge, før en ophævelse af grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige kan komme på tale.

Sverige har på nuværende tidspunkt 180.000 asylansøgere i landet ifølge infrastrukturministeren.

I hvad der kan kategoriseres som en charmeoffensiv for at finpudse forholdet mellem Danmark og Sverige, diskuterede de to ministrer også transportørernes omkostninger ved den svenske id-kontrol, der blandt andet går hårdt ud over DSB.

- Hidtil har vi sagt, at de omkostninger, der er, må transportørerne betale. Men vi tager det selvfølgelig med tilbage, om der er nogle ting, vi kan gøre. Men normalt er det transportørerne, som står for omkostningerne, når det gælder eksempelvis miljø, sikkerhed og lignende, siger Anna Johansson.

Grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige blev indført 4. januar og betyder blandt andet, at firmaer, der transporterer folk i Øresundsregionen, skal tjekke legitimationspapirer på alle rejsende.

Det har betydet længere rejsetid for pendlere mellem Danmark og Sverige. Især DSB har været ramt, da togselskabet skal fotografere passagernes id.

Mandag lyder det fra DSB's administrerende direktør, Flemming Jensen, at DSB vil bede den svenske infrastrukturminister om lov til ikke at affotografere id, men nøjes med at tjekke det. DSB har endnu ikke fået svar tilbage.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Sådan bliver din cykelferie en succes
Hvilken cykel er bedst, og hvad skal jeg egentlig pakke ned i tasken? Få her rådene til, hvordan du forbereder dig på din cykelferie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her