*

Europa

Sverige presser på for skærpet dansk kontrol mod Tyskland

Danmark kan selv få indflydelse på, hvor længe Sverige vil opretholde en stram kontrol i Øresundsregionen.

Vælger den danske regering at skærpe grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse mod syd, vil det have betydning for, hvor længe Sverige vil opretholde grænsekontrollen langs Øresund.

Det siger den svenske justitsminister, Morgan Johansson, til Politiken Søndag.

- Jo mere effektiv kontrollen er mellem Danmark og Tyskland, desto mindre er risikoen for, at vi får store problemer mellem Danmark og Sverige, hvis vi hæver kontrollen, siger han.

Siden 4. januar har alle skullet vise gyldigt billed-id for at kunne rejse ind i Sverige med bus, tog eller færge.

EU tillader, at medlemslandene indfører grænsekontrol i op til seks måneder, hvormed kontrollen kan vare frem til 4. juli.

Morgan Johansson peger på, at der i øjeblikket befinder sig op mod 300.000 uregistrerede flygtninge i Tyskland, som kan blive ramt af stramninger i de tyske udlændingeregler.

Han understreger samtidig, at en svensk beslutning vil være en samlet vurdering af risikoen for, at Sverige igen bliver målet for titusindvis af flygtninge.

- Vi vil ikke havne i en situation, hvor vi hæver kontrollen og så to uger efter står i samme situation, hvor der kommer 15.000 asylansøgere om ugen. Det vil også afhænge af, hvordan Danmark kontrollerer grænsen mod Tyskland, siger han til Politiken Søndag.

Den svenske melding kommer samtidig med den danske regerings interne overvejelser om, hvorvidt den danske grænsekontrol skal forlænges efter 14. januar, og hvordan den skal udformes.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) fastholder dog, at beslutningen ikke vil være påvirket af muligheden for igen at få åbnet for fri passage over Øresund.

- Man kan ikke fortænke svenskerne i at mene det. Men det er ikke det, der kommer til at afgøre vores eventuelle videreførelse af grænsekontrol - eller om vi skal opskalere det, siger hun til Politiken Søndag.

7. januar meddelte den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, at Sverige forlænger grænsekontrollen foreløbig frem til 8. februar.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Aarhus OPDATERET KL. 22:23

Det sagde bang, og så var vi kulturhovedstad

Nu er det sket: Rådhustårnet strålede i et stort lysshow, og gaderne rungede af musikalske indslag, da åbningsshowet gennem byens gader lørdag aften skød kulturhovedstadsåret i gang for hele byen.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Arkæologens romance: »At gå rundt i Egypten er som at blive kysset af historien«
Jeanette Varberg elsker at rejse til Egypten for at se resten af den kultur, hvor de perler, hun en dag fandt i magasinet under Moesgaard Museum ved Aarhus, blev fremstillet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her