*

Europa

Tyskland: Grænsekontroller truer Schengen-aftale

Fri bevægelighed er et af de største resultater, som EU har opnået i de seneste år, siger tysk talsmand.

Den pasfrie Schengen-region er "i fare", efter at Danmark og Sverige har indført ny grænsekontrol, siger en tysk regeringstalsmand.

- Fri bevægelighed er et vigtigt princip - et af de største resultater, som EU har opnået i de seneste år, siger talsmanden for det tyske udenrigsministerium, Martin Schäfer.

- Schengen er meget vigtig, men den er i fare, tilføjer han i en reaktion på den danske regerings indførelse af midlertidig grænsekontrol på grænsen til Tyskland - samme dag, som Sverige har indført id-kontrol ved grænsen til Danmark.

Danmark indfører midlertidig grænsekontrol til Tyskland

Norge, som ikke er med i EU, lagde i sidste uge op til mange stramninger af landets asylpolitik.

- Ja, vi vil få en asylpolitik, som er en af de strengeste i Europa, sagde indvandringsminister Sylvi Listhaug, som gjorde det klart, at flygtninge uden visa ville blive sendt tilbage til andre steder i Schengen-zonen - i særdeleshed til Sverige.

- Det har helt afgørende betydning, at vi i Europa finder fælles løsninger på den værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig, siger Martin Schäfer, talsmand for det tyske udenrigsministerium.

Forbundskansler Angela Merkels talsmand, Steffen Seibert, har også betonet, at Schengenaftalen har afgørende betydning.

- Vi må have en fælles strategi, har han sagt.

Seibert siger, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på forhånd havde informeret Merkel om hans beslutning om grænsekontrol.

I Bruxelles har EU-Kommissionen gentagne gange udtrykt bekymring for, at en genindførelse af grænsekontrol vil være en trussel mod Schengen-aftalens fremtid.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
TV: Den fandenivoldske landsbykonge. Klip 3 - Den gamle mand
Jørgen Søvndal har en god forretning, og han tjener mange penge. Han bruger nogle af dem til at gøre landsbyen Linde til et bedre sted at bo. Men i hans engagement ligger også en skjult kritik af 'systemet', som, han mener, af og til holder ham tilbage. Passionerede og lokalpatriotiske erhvervsdrivende findes i hele landet, og de kan være afgørende for landdistrikterne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her