*

Europa

Separatister har begyndt tilbagetrækning i Østukraine

Som vedtaget i Minsk-aftalen er prorussiske separatister begyndt tilbagetrækning af tunge våben i Østukraine.

Russisk-støttede kampvogne tilhørende separatisterne i det østlige Ukraine. Foto: Anton Volk/AP

Prorussiske separatister er i Østukraine begyndt at trække kampvogne tilbage fra frontlinjen i Donbass, hvilket sker i henhold til den såkaldte Minsk-aftale og dagen efter et fredsmøde på præsidentniveau.

Det oplyser et informationscenter i den selvudnævnte folkerepublik Lugansk, skriver det statslige russiske nyhedsbureau Tass.

Det tyske nyhedsbureau dpa og det franske AFP bekræfter, at de prorussiske separatister selv siger, at man er begyndt tilbagetrækningen.

- Folkets militær i folkerepublikken Lugansk har indledt en tilbagetrækning af kampvogne fra frontlinjen i overensstemmelse med Minsk-aftalen, oplyser det officielle nyhedsbureau for oprørernes territorium ifølge AFP.

Udmeldingen er dog endnu ikke bekræftet fra andre end separatisterne.

12. februar i år blev den nye Minsk-aftale indgået mellem Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig.

Ifølge aftalen skulle tunge våben trækkes væk fra fronten, hvilket i denne uge blev bekræftet af konfliktens parter.

Der skulle afholdes lokalvalg, og forfatningen skulle ændres, så det østlige Ukraine kunne få en større grad af selvstyre.

Fredag lød der dog dystre toner fra Frankrig, som på præsidentniveau mødtes med Rusland, Tyskland og Ukraine i den franske hovedstad, Paris.

De fire præsidenter kunne konstatere, at våbenhvilen omsider ser ud til at holde de fleste steder i det østlige Ukraine.

Men Minsk-aftalen mellem Ukraine og de prorussiske oprørere i det østlige Ukraine bliver næppe opfyldt i år, sagde den franske præsident, François Hollande.

Aftalen vil tage mere end 40 dage at implementere og pålægger Ukraine og separatisterne at flytte deres tunge arsenal væk fra frontlinjen.

Hollande sagde, at planlagte lokalvalg i Ukraine i oktober må udsættes, for der er brug for mere tid for at sikre, at valg i det østlige Ukraine kan foregå retfærdigt.

Aftalen lægger vægt på, at Ukraine inden årets udgang genvinder fuld kontrol over sine grænser.

Minsk-aftalen dikterede en øjeblikkelig våbenhvile, hvilket i vidt omfang er blevet ignoreret, siden den blev underskrevet i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: EU’s ”sejr” over Google er stor ståhej for ingenting

Essensen er jo, at Google har udviklet sig til at være en lige så naturlig del af hverdagen som elektricitet, fjernvarme og vand – med andre ord en forsyningstjeneste, hvis reelle motiver de færreste tænker nærmere over eller drager i tvivl.
Om temaet

Kampen om magten i Ukraine begyndte som et oprør mod præsident Janukovitjs Rusland-venlige kurs, førte til en ny Europa-orienteret regering og er foreløbig endt i halvøen Krims indlemmelse i Rusland og en storpolitisk gyser mellem Rusland og Vesten.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her