*

Europa

Blad angrebet efter Muhammed-tegning

Det franske satiriske magasin Charlie Hebdo har fået kontorerne ødelagt af benzinbombe.

Attentatet, der har raseret redaktionskontorerne i Paris, komme samme dag, som Charlie Hebdo er kommet på gaden med en tegning af profeten Muhammed på forsiden.

I magasinets onsdagsudgave, der var planlagt som en særudgave, skrev redaktionen, at Muhammed blev "udnævnt som ny redaktionschef".

Men ved et-tiden natten til onsdag blev en benzinbombe smidt gennem et vindue ind til kontorerne, alt computerudstyr blev ødelagt, og hjemmesiden er blevet hacket.

At branden udviklede sig kraftigt skyldes ifølge myndighederne i Paris de store mængder papir i lokalerne, herunder stakke af frisktrykte magasiner.

På hjemmesiden sås onsdag morgen et billede af moskeen i Mekka og sætningen "Ingen Gud foruden Allah". Hackerne lagde en besked på såvel tyrkisk som engelsk på sitet.

Men hurtigt gik siden helt ned.

Flere advarsler

Udgiveren, der kun kendes som ”Charb”, siger i en erklæring, at branden »uden tvivl er påsat«, og at redaktionen havde modtaget advarsler på både Facebook og Twitter, ligesom redaktionen har modtaget breve med trusler.

Redaktør på det franske blad Liberation, Laut Pelloux, sætter umiddelbart angrebet mod Charlie Hebdos lokaler i forbindelse med udgivelsen af det satiriske særnummer, skriver Der Spiegel.

Bragte JP-tegninger

Allerede i 2007 forsøgte tre muslimske organisationer forgæves at få domfældet bladet for at have genoptrykt de Muhammed-tegninger, som oprindelig blev trykt i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge BBC oplyser politiet, at magasinets lokaler er raseret, efter at en molotov-cocktail blev smidt ind i kontoret natten til onsdag. En mængde materiale er blevet ødelagt, men ingen mennesker er kommet til skade.

Sharia

Charlie Hebdo havde til hensigt med "udnævnelsen" at "fejre" det islamiske parti Ennahdas sejr ved valget i Tunesien og Det Nationale Overgangsråds budskaber om, at der også i Libyen vil blive indført sharia.

AFP oplyser, at bladet i denne uge ville lade sig omdøbe til Sharia-Hebdo.

Charlie Hebdo havde på forhånd bebudet den særlige udgave og den redaktionelle ambition om de spørgsmål, som islamisternes valgsejr i Tunesien og shariaanprisningerne i Libyen rejser om de videre perspektiver for Det Arabiske Forår.

På forsidetegningen siger profeten:

»100 stokkeslag, hvis du ikke dør af grin!«

Stolte traditioner for satire

Franske medier har stolte traditioner for satiriske publikationer, og Charlie Hebdo har ført traditionen videre med løfter om at være ironisk og vulgær over for alt og alle.

Attentatet har gjort Charlie Hebdo hjemløs, ligesom alt redaktionelt udstyr er blevet ødelagt som følge af branden. Umiddelbart er konsekvensen, at magasinet ikke kan udkomme i en længere periode

Onsdag morgen lå Charlie Hebdos særnummer i kioskerne.

  • Hollande på ferie (2012): Franskmændenes indtryk af deres præsident lider det første store knæk, da de ser ham holde afslapningsferie i Sydfrankrig. Han kritiseres for ikke at tage embedet alvorligt nok.
  • Budgetminister taget for skattefusk (2013): Jérôme Cahuzac, præsidentens budgetminister, træder tilbage efter afsløringer om, at han har haft en hemmelig bankkonto i skattely i ca. 20 år.
  • Krigen i Mali (2013): Francois Hollande sender franske militærstyrker til det vestafrikanske land Mali for at bekæmpe islamistiske oprørere. Den franske præsident viser for første gang, at han tør tage store militære beslutninger.
  • Den utro præsident (2014): Sladdermagasinet Closer afslører, at Hollande tager på natlige scooterbesøg hos den franske skuespiller Julie Gayet. Affæren får hans samlever, Valérie Trierweller, til at forlade Elysée-palæet. Hun skriver en bog om ydmygelsen.
  • Terrorangreb (2015-): Frankrig har i Hollandes regeringstid været ramt af en stribe blodige terrorangreb. Hver gang har præsidenten haft til opgave at berolige befolkningen, og her er han blevet rost for at holde den samlet.
  • Arbejdsmarkedsreformer (2016): Hollande og hans regering gennemtrumfer omfattende og omstridte arbejdsmarkedsreformer, som tusindvis af franskmænd demonstrerer imod.
  • ”En præsident burde ikke sige det her…” (2016): To journalister fra Le Monde udgiver en omstridt bog om præsidenten. Han kritiseres for at tale mere med journalister end at gøre noget godt for befolkningen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her