*

Europa

Blad angrebet efter Muhammed-tegning

Det franske satiriske magasin Charlie Hebdo har fået kontorerne ødelagt af benzinbombe.

Attentatet, der har raseret redaktionskontorerne i Paris, komme samme dag, som Charlie Hebdo er kommet på gaden med en tegning af profeten Muhammed på forsiden.

I magasinets onsdagsudgave, der var planlagt som en særudgave, skrev redaktionen, at Muhammed blev "udnævnt som ny redaktionschef".

Men ved et-tiden natten til onsdag blev en benzinbombe smidt gennem et vindue ind til kontorerne, alt computerudstyr blev ødelagt, og hjemmesiden er blevet hacket.

At branden udviklede sig kraftigt skyldes ifølge myndighederne i Paris de store mængder papir i lokalerne, herunder stakke af frisktrykte magasiner.

På hjemmesiden sås onsdag morgen et billede af moskeen i Mekka og sætningen "Ingen Gud foruden Allah". Hackerne lagde en besked på såvel tyrkisk som engelsk på sitet.

Men hurtigt gik siden helt ned.

Flere advarsler

Udgiveren, der kun kendes som ”Charb”, siger i en erklæring, at branden »uden tvivl er påsat«, og at redaktionen havde modtaget advarsler på både Facebook og Twitter, ligesom redaktionen har modtaget breve med trusler.

Redaktør på det franske blad Liberation, Laut Pelloux, sætter umiddelbart angrebet mod Charlie Hebdos lokaler i forbindelse med udgivelsen af det satiriske særnummer, skriver Der Spiegel.

Bragte JP-tegninger

Allerede i 2007 forsøgte tre muslimske organisationer forgæves at få domfældet bladet for at have genoptrykt de Muhammed-tegninger, som oprindelig blev trykt i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge BBC oplyser politiet, at magasinets lokaler er raseret, efter at en molotov-cocktail blev smidt ind i kontoret natten til onsdag. En mængde materiale er blevet ødelagt, men ingen mennesker er kommet til skade.

Sharia

Charlie Hebdo havde til hensigt med "udnævnelsen" at "fejre" det islamiske parti Ennahdas sejr ved valget i Tunesien og Det Nationale Overgangsråds budskaber om, at der også i Libyen vil blive indført sharia.

AFP oplyser, at bladet i denne uge ville lade sig omdøbe til Sharia-Hebdo.

Charlie Hebdo havde på forhånd bebudet den særlige udgave og den redaktionelle ambition om de spørgsmål, som islamisternes valgsejr i Tunesien og shariaanprisningerne i Libyen rejser om de videre perspektiver for Det Arabiske Forår.

På forsidetegningen siger profeten:

»100 stokkeslag, hvis du ikke dør af grin!«

Stolte traditioner for satire

Franske medier har stolte traditioner for satiriske publikationer, og Charlie Hebdo har ført traditionen videre med løfter om at være ironisk og vulgær over for alt og alle.

Attentatet har gjort Charlie Hebdo hjemløs, ligesom alt redaktionelt udstyr er blevet ødelagt som følge af branden. Umiddelbart er konsekvensen, at magasinet ikke kan udkomme i en længere periode

Onsdag morgen lå Charlie Hebdos særnummer i kioskerne.

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her