*

Europa

Bin Ladens højre hånd løsladt med fodlænke

Han er blevet kaldt ”the godfather” for global terrorisme og inspirator for mændene bag 9/11. Nu er Abu Qatada blevet løsladt med fodlænke og betingelse om, at han ikke må kontakte Osama bin Laden.

Hans virkelige navn er Omar Mohammed Othman, og han kom til Storbritannien på et falsk saudisk pas for 15 år siden. Arkivfoto: AP

London

En spansk dommer har kaldt ham Osama bin Ladens højre hånd i Europa.

Politiet fandt videobånd med hans radikale prædikener hos tre af flykaprerne bag 9/11, herunder ringlederen Mohammed Atta.

Og han er dømt i absentia for terrorangreb i Jordan.

Terror i AmmanIkke desto mindre kunne den jordansk/palæstinensiske prædikant Abu Qatada sent onsdag forlade sin britiske fængselscelle og tage hjem til sin familie i London, efter at den britiske regering gentagne gange uden held har forsøgt at udvise den islamiske prædikant.

Selvom den britiske regering i 2005 fik en garanti fra Jordan om, at Qatada vil få en ny og fair retssag, har den britiske domstol blokeret for en udvisning, fordi det kan være et brud på Qatadas menneskerettigheder, da vidneudsagn imod ham kan være givet under tortur, vurderer dommere.

Qatada er dømt for at have stået bag en række terrorangreb i Amman i 1998 samt bidraget med vejledning og penge til en serie nye angreb ved årtusindeskiftet.

Prædikede vold

Hans virkelige navn er Omar Mohammed Othman, og han kom til Storbritannien på et falsk saudisk pas for 15 år siden. Han fik senere asyl, men menes næsten fra begyndelsen af have prædiket voldelig islam for hundreder af unge muslimer.

Ud over flykaprerne fra 9/11 er hans prædikener blevet sat i forbindelse til planlagte angreb i Paris og Los Angeles. Skobombe-manden Richard Reid menes også at have søgt åndelig vejledning hos Qatada, som ifølge efterretningstjenester har mødt både Osama bin Laden og hans egyptiske næstkommanderende Ayman al-Zawahiri. Det var ham, der forud for selvmordsbomben foran den danske ambassade i Islamabad truede Danmark med hævnaktioner for Muhammed-tegningerne.

Qatadas løsladelse er dog sket på en række ualmindeligt strenge betingelser.

Selvom han ikke er dømt i Storbritannien skal han bære en elektronisk fodlænke 22 timer i døgnet.

Forbud mod moské-beøg

Han må hverken bruge telefon eller computer og må kun eje en bankkonto; måske fordi politiet en gang stoppede Qatada, der er på overførselsindkomst, med knap 1,7 mio. kr. i kontanter på sig.

Dommere har ligeledes indskærpet, at han ikke må tage kontakt til bin Laden, al-Zawahiri, Abu Hamza, en anden radikal prædikant eller Rachid Ramda, der er dømt for at være hjernen bag bomber mod den parisiske metro i 1995.

De eneste personer han må mødes med er sine sagførere og familien, og helt ekstraordinært har han også fået forbud mod at nærme sig en moske.

Domstolens beslutning er et stort nederlag for den britiske regering, som har 11 mænd mere stående i kø for en mulig udvisning. Afgørelsen vil derfor blive anket, slog en skuffet indenrigsminister Jacque Smith i går fast.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her