*

Europa

Mur skal isolere upopulære sigøjnere

En tjekkisk by har så store problemer med de upopulære og støjende sigøjnere, at man nu vil adskille dem fra andre beboere med en mur.

Romaer - eller sigøjnere - er upopulære i Tjekkiet, og i Havlickuv Brod er problemerne mellem romaer og ikke-romaer nu så store, at byrådet overvejer at bygge en mur for at isolere de upopulære indbyggere. Foto: Jan Dagø

Prag

Romaer - eller sigøjnere - er upopulære i Tjekkiet, hvor de i vide kredse betragtes som landets nye underklasse. Tjekkerne betragter dem som støjende analfabeter, der hærger, stjæler med arme og ben, nasser på de offentlige kasser og får alt for mange beskidte børn.

Romaerne mener på den anden side, at samfundet aldrig giver dem en chance, men dyrker diskrimination og racisme mod dem. Billedet gør sig gældende i andre lande i Øst- og Centraleuropa, hvor halvdelen af Europas ca. 10 mio. romaer bor.

En strøm af klager

I den tjekkiske by Havlickuv Brod er problemerne mellem romaer og ikke-romaer nu så store, at byrådet overvejer at bygge en mur for at isolere de upopulære indbyggere.

Ideen er opstået efter en strøm af klager fra en naboejendom.

"De problematiske familier ødelægger alt, hvad de får øje på, på fællesarealerne. De er aggressive, ødelægger vinduer, smadrer bilruder og antenner, deres børn hopper på bilerne og smider med sten," siger en talsmand for de vrede beboere, Rudolf Stara, til avisen Mlada Fronta Dnes.

Byens viceborgmester er helt med på ideen:

"De (romaerne) er socialt utilpassede. De generer deres naboer, laver et værre svineri og ødelægger parkerede biler. Der er konflikter hver eneste uge. At adskille bygningerne ville være den bedste løsning," siger Cenek Juzl til avisen.

"En ny kontor-fascisme"

Konflikten i Havlickuv Brod føjer sig til en række sammenstød mellem romaer og ikke-romaer de seneste år. Eksemplerne er talrige - ikke blot på den almindelige hverdags-racisme på gaden, men også på politikere helt oppe på regeringsniveau, der med deres udtalelser og tvangsflytninger af hele roma-familier er med til at blåstemple det, som kritikere kalder "en ny kontor-fascisme".

Det har tidligere været forsøgt at isolere roma-problemer bag en mur. I oktober 1999 blev Maticni-gaden i byen Usti Nad Labem et symbol på de tilsyneladende uløselige konflikter, og byrådet opførte et hegn for at beskytte de private boligejere i gaden mod romaernes hærgen.

En storm af protester fra romaer og menneskerettighedsaktivister fik imidlertid byrådet til at fjerne hegnet igen efter seks uger.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her