*

Europa

Hjemløs sigøjner banket og brændt ihjel

Men dommeren i den tjekkiske by Brno fandt det ikke bevist, at der var tale om et racistisk motiveret drab.

Prag

Den 21-årige arbejdsløse Juraj Lukas skal tilbringe de næste 13,5 år bag tremmer efter et drab, som dommeren i Brno kalder "ualmindeligt brutalt". Tre medgerningsmænd fik hver et års betinget fængsel, oplyser nyhedstjenesten aktualne.cz.

Offeret i den brutale sag var en hjemløs roma (sigøjner), den 26-årige narkoman Jan Toth, som de fire berusede unge så sig vrede på bag et indkøbscenter i byen Hodonin den 17. maj i år.

Banket og brændt

Jan Toth fik et lag tæsk, inden en af gerningsmændene overhældte ham med en brændbar væske, og en anden satte ild til.

"Det skulle være hævn. Nogen tid forinden havde en anden narkoman overfaldet os," sagde en af medgerningsmændene, Michal Vala, i retten.

Fortsatte druktur efter drab

"Flammerne omspandt ham, og vi trak os tilbage. Jeg troede, at vi ville kvæste ham alvorligt - ikke, at han ville dø," sagde den hovedtiltalte, Juraj Lukas, og forklarede, at firkløveret begav sig til et pizzeria for at drikke videre.

Den alvorligt forbrændte Jan Toth blev fundet af forbipasserende, som intet kunne stille op. Han døde af sine kvæstelser på et hospital fem dage senere.

Udbredt racisme

Selv om diskrimination og racisme mod især romaer er udbredt i Tjekkiet, og selv om de fire unge menes at tilhøre en skinhead-gruppe, fandt hverken anklager eller dommer, at der var tale om et racistisk motiveret drab.

"Undertonen er muligvis racistisk, men der er ingen beviser for det," fastslog dommeren ifølge aktualne.cz.

Flere meningsmålinger bekræfter adskillige undersøgelser, der udpeger diskrimination og racisme mod især romaer som et udbredt problem i Tjekkiet. Romaerne er upopulære i vide kredse, de oplever selv diskriminerende adfærd på offentlige kontorer og i private virksomheder, og mange tjekker erklærer åbent, at de ikke bryder sig om romaerne.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her