*

Asien

55-årig må blive længe i cambodjansk fængsel

Først når ankesagen over dommen på 15 år er behandlet af højesteret, kan Johanne Vinter Axelsen håbe på at blive udleveret til Danmark

Johanne Vinter Axelsen afsoner i Correctional Center No. 2 i Phnom Penh. Foto: Stefan Volmer Jensen/Ritzau/Polfoto

Den 55-årige Johanne Vinter Axelsen har lange udsigter til at blive overført til et dansk fængsel, efter at hun i går fik stadfæstet en dom på 15 års fængsel for ulovligt at sende piller fra Cambodja til USA.

Johanne Vinter Axelsen har siddet fængslet siden april 2008, og med dommen kan hun se frem til endnu 13 år i et cambodjansk fængsel.

Afventer endelig dom

Næste skridt i sagen bliver sandsynligvis at anke dommen til højesteret, oplyser Henrik Hasseris Olesen, der er advokat for Johanne Vinter Axelsen, til Ritzau.

Selvom Johanne Vinter Axelsen allerede har siddet fængslet i halvandet år, betyder den seneste ankesag, at hun endnu ikke har søgt om evt. overførsel til strafafsoning i Danmark.

Vælger hun at anke sagen på ny, skal højesteret først træffe en afgørelse i den nye ankesag, før der kunne indledes forhandlinger med de cambodjanske myndigheder omkring evt. strafafsoning i Danmark.

Bliver Johanne Vinter Axelsen også fundet skyldig ved højesteret, vil hun selv skulle ansøge Justitsministeriet eller de cambodjanske myndigheder om sådan en aftale i følge Justitsministeriets internationale kontor.

Danmark ikke har nogen generel aftale med Cambodja omkring overførsel til strafafsoning i hjemlandet, så muligheden for at blive overført til Danmark afhænger bl.a. af, om lovgivningen i Cambodja åbner for dette, oplyser Justitsministeriets internationale kontor til jp.dk.

Krav på kontakt

For tiden sidder der ca. 101 danskere i fængsler rundt om i verden, heraf er ca. en tredjedel fængslet for narkorelaterede forbrydelser. Størstedelen sidder i europæiske fængsler, oplyser kontorchef Inge Durant fra Udenrigsministeriet til JP.dk.

Bliver man under rejse i udlandet fængslet for en forbrydelse, kan ambassaden hjælpe med at kontakte advokater og pårørende hjemme i Danmark, men Udenrigsministeriet kan ikke garantere, at en aftale om udlevering kommer i stand.

En sådan aftale skal forhandles på plads mellem de udenlandske myndigheder og Justitsministeriet efter en ansøgning fra den fængslede. Som udgangspunkt skal man som minimum mangle at afsone 6 måneders fængsel ifølge gældende EU konvention på området.

Som dansk statsborger har man krav på at komme i kontakt med den danske ambassade eller det danske konsulat i landet.

Ud over kontakt til Danmark kan ambassaden oftest hjælpe med praktiske fornødenheder som medicin, besøg af en læge eller en god bog at fordrive tiden med, men man skal selv betale for advokater og andre udgifter, der måtte opstå i forbindelse med en evt. retssag ifølge Udenrigsministeriets hjemmeside.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her