*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 10. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten
Asien 28.04.2012 kl. 13:32
Tyske missileksperter har nærstuderet billeder af de seks missiler, der den 15. april blev vist frem i Nordkorea på en parade. Missilerne er falske, mener de. Foto: AP.

Eksperter: Nordkoreanske missiler er falske

Nordkoreanernes parade skulle imponere og afskrække, mener tyske eksperter.

Tidligere på måneden blev seks langtrækkende missiler vist frem på en parade gennem Pyongyang i Nordkorea.

Det var første gang, at missilsystemet blev vist frem i offentligheden, og var dermed med til at markere, at Nordkorea har et ambitiøst missilprogram.

Men tyske missileksperter har omhyggeligt studeret billeder fra paraden. De mener, at de nordkoreanske myndigheder prøver at gøre befolkningen stolt ved at spille med de militære muskler, og samtidig gøre fjenderne nervøse. Men missilerne er falske, mener eksperterne. Det skriver BBC.

Detaljerne holder ikke

De to tyske eksperter Markus Schiller og Robert Schumucker har offentliggjort et notat, hvor de gennemgår, hvorfor de mener, at missilerne ikke er den ægte vare.

Der er flere detaljer på missilerne, som indikerer, at de sandsynligvis er falske.

Blandt andet har de tyske eksperter opdaget, at der er detaljer på missilerne, som kunne tyde på, at missilerne bruger flydende brændstof, mens andre designelementer tyder på, at der er tale om et fast brændstofsystem. Fast brændstof indikerer længere rækkevidde. Detaljerne stritter altså i hver sin retning.

Missilerne passer ikke perfekt til fremføringsramperne, hvilket viser, at det vil være svært at bolte missilerne fast til affyringsrampen.

Missilerne er falske

Og så er der bølger i overfladen på metallet af sprænghovedet, hvilket tyder på at der er anvendt tynde plader. Til et ægte sprænghoved er det nødvendigt at bruge et bedre materiale.

Deres analyse af missilerne viser også, at der ingen oplagt skillelinje er mellem selve sprænghovedet og tredje del af missilet.

”De viste missiler har alle mindre forskelle i detaljer og større forskelle i design. Det vil man aldrig se med rigtige missiler,” siger Markus Schiller til BBC.

Deres konklusion er klar: Missilerne som blev vist frem under paraden var falske, og i øjeblikket har Nordkorea formentlig ikke fungerende langtrækkende missiler.

Det er set før

De to tyske eksperter gør dog også opmærksom på, at det slet ikke er usædvanligt at vise falske våben på parader.

Det blev brugt i Østtyskland og er også blevet brugt i Iran og Pakistan – og i Nordkorea i 2010. Dengang var det blot tydeligere at se, der ikke var tale om ægte missiler.

De tyske eksperter mener, at der kan være to motiver bag de falske missiler. Enten vil de ændre nogle detaljer på ægte missiler, og gøre deres fjender tosset af spekulationer. Eller også vil de lade som om, at de har et missilsystem, hvilket de måske slet ikke har.

Følg
Jyllands-Posten
Nordkorea - et lukket land
Tophistorie

Sydkorea: Nordkorea opruster i cyberkrig

Nordkoreas internethær vokser i udlandet, lyder det fra naboen.
forsiden lige nu

Argentina i VM-finalen efter straffesparksdrama

I en monstertaktisk affære mellem Argentina og Holland trak sydamerikanerne det længste strå til sidst.

Omtalen af arbejdsløse er stadig mere negativ

Tonen over for de arbejdsløse er i medierne præget af en voksende tendens til at fremstille arbejdsløshed som noget, der er de lediges egen skyld og deres eget ansvar.

Kommune kritiseres for massivt svigt

Kommune greb ikke ind trods 11 underretninger om misrøgt mod søskendepar.

Kæmpe forskel i pris på havevanding

Det er mange tusinde kroners forskel på, hvad det koster dig at vande din have. Se liste.
USA

Clinton fastholder omstridt påstand: Vi var fattige

Præsidentfavorit gentager allerede latterliggjort postulat, som næppe gør hende mere populær.

USA

Er dette Obamas Katrina-øjeblik?

Obama kritiseres for et Texas-besøg, som ikke omfatter "ground zero" for en højaktuel krise.
Tophistorier
Om temaet

Med Kim Jong-un som ny diktator har verdens mest lukkede land, det stalinistiske Nordkorea, skærpet retorikken over for sine naboer og truer med at bruge atomvåben.

Tidslinje

1910: Japan annekterer Korea og påbegynder en 35 år lang besættelse af landet.

15. april 1912: Kim Il-Sung bliver født i det japansk besatte Korea.

16. februar 1941: Kim Jong-il bliver født i en sovjetisk landsby, hvor Kim il-Sung og hans kone er bosat under 2. Verdenskrig.

1945: Efter det japanske nederlag i 2. verdenskrig bliver Korea delt i to besættelseszoner langs den 38. breddegrad. En nordlig, kontrolleret af Sovjetunionen, og en sydlig, kontrolleret af USA.

28146224.png9. september 1948: Nordkorea udråber sig selv som selvstændig stat med Kim Il-Sung som præsident. Han bliver kendt under tilnavnet ”Den Store Leder”.

25. juni 1950: Koreakrigen starter, da nordkoreanske styrker, støttet af Sovjetunionen og Kina, invaderer Sydkorea.

26432390.jpg       1950-1953: Mere end én million mennesker bliver dræbt i løbet af Koreakrigen, hvor de kommunistiske styrker i nord og de FN- og USA-støttede sydkoreanere kæmper om kontrol over halvøen.

32778688.png27. juli 1953: Koreakrigen slutter formelt i en våbenhvile, hvor grænserne fra før krigen stort set er intakte. En kraftigt bevogtet grænsezone mellem de to lande, som består den dag i dag, bliver etableret. Krigen er aldrig officielt blevet afsluttet.

1966: Nordkoreas fodboldlandshold deltager for første gang ved VM, hvor man sensationelt når helt frem til kvartfinalen efter blandt andet at have besejret Italien.

1966-1968: Nordkorea sender styrker til deltagelse i Vietnamkrigen og er med til at sikre den kommunistiske sejr i krigen.

1968: Nordkorea udfører et attentatforsøg på den sydkoreanske præsident Park Chung-hee i dennes bolig i Seoul. Forsøget mislykkes, men fører til yderligere spændinger mellem de to lande.

18. august 1976: To amerikanske soldater bliver dræbt i et sammenstød med nordkoreanske styrker ved byen Panmunjom i grænsezonen.

1983 eller 1984: Kim Jong-un bliver født. Han er Kim Jong-ils yngste søn.

29. november 1987: Nordkoreanske agenter, støttet af landets efterretningstjeneste, planter en bombe på et sydkoreansk passagerfly på vej til Seoul fra Irak. Bomben eksploderer og dræber samtlige 115 ombordværende.

26469609.png8. juli 1994: Kim Il-Sung dør i en alder af 82 år efter at have været leder af Nordkorea siden nationens fødsel i 1948. Han udnævnes posthumt til ”Præsident i Al Evighed”. Han efterfølges som nationens leder af sin søn, Kim Jong-il, der får tilnavnet ”Den Kære Leder”.

1994-1998: En langvarig hungersnød hærger Nordkorea. Antallet af døde vurderes af nogle kilder til at være så højt som 2 millioner ud af landets 22 millioner indbyggere.

1998-2008: Forholdet mellem Nord- og Sydkorea forbedres under den sydkoreanske ”solskinspolitik”, et forsøg på at gøre stemningen mellem de to lande bedre.

29. januar 2002: USA’s præsident George W. Bush udpeger Nordkorea til sammen med Irak og Iran at udgøre ”Ondskabens akse” og sætter dermed atter høj amerikansk fokus på landet.

9. oktober 2006: Nordkorea foretager sin første atomprøvesprængning og bekræfter den internationale frygt for, at landet har udviklet atomvåben.

26489258.png32892570.png17. december 2011: Kim Jong-il dør af et hjerteanfald. Kim Jong-un, der ellers ikke oprindeligt var regnet som sin fars efterfølger, overtager pladsen som landets leder. Han bliver i nordkoreanske medier givet tilnavnet ”Den Store Efterfølger”.

12. februar 2013: Nordkorea bekræfter, at det har gennemført sin tredje atomprøvesprængning. Landet er nu godt på vej til at blive en fuldgyldig atommagt.

7. marts 2013: FN's Sikkerhedsråd godkender nye sanktioner mod Nordkorea. Kinas godkendelse af aftalen kan tolkes, som at Nordkorea har mistet sin sidste, store beskytter.

11. marts 2013: Nordkorea erklærer, at det ikke længere vil tolerere den våbenhvile, der endte Koreakrigen i 1953.

11. april 2013: Pentagons militære efterretninger meddeler, at Nordkorea med "overvejende sandsynlighed" har sat sig i stand til at producere atomvåben, der er små nok til at blive affyret i langtrækkende missiler.

18. maj 2013: Nordkorea affyrer seks kortrækkende raketter.

12. september 2013: Baseret på sattelitfotos mener amerikanske forskere at kunne konstatere, at nordkoreanerne har genstartet en reaktor i Yongbyon, der kan generere plutonium til brug i atomvåben.

38539929.jpg
			8. december 2013: Kim Jong-uns onkel, den 67-årige general Jang Song Thaek, henrettes og slettes fra landets officielle bevidsthed.

Quiz - test din viden om Nordkorea

Hvornår fandt Koreakrigen sted, og hvilket år nåede Nordkorea kvartfinalen ved VM i fodbold? Prøv quizzen
Foto anbefaler
Annonce
Aktuelle temaer
 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Dansk agent i Al Qaida

  Historien om rockeren, som blev islamist og senere hjalp PET og CIA med at lokalisere og dræbe Al Qaida-leder.

  Tour de France

  JP's udsendte følger Tour de France tæt - både på landevejen og bag kulisserne.

  Roskilde Festival

  Følg med Jyllands-Posten til Nordeuropas største musikfestival.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Første Verdenskrig

  100 år efter udbruddet af Første Verdenskrig sætter vi fokus på krigen og dens konsekvenser for Danmark, Europa og verden.

  Wimbledon

  Vi dækker den legendariske tennisturnering i Wimbledon.

  Valg til Europa-Parlamentet

  Alt om valget den 25. maj

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Kampen om Ukraine

  Jyllands-Posten følger udviklingen i Ukraine, der balancerer på randen af borgerkrig.

  Se og Hør-sagen

  Læs om, hvordan Se og Hør købte fortrolige oplysninger af en it-specialist om kendtes brug af kreditkort.

  JP anbefaler krimiserier

  Vi præsenterer 25 litterære krimiserier, det er værd at bruge tid på.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  De forsvundne andelskroner

  Tusindvis af danskere er endt med en kæmperegning for at hoppe med på andelsvognen. Nu kæmper bænker og realkredit for at undgå at dække en del af regningen for et projekt, der gik galt.

  Kampen om skolen

  Værd at vide om lærerkonflikten og den nye folkeskoleaftale.

  Løkkes krise

  Venstres formand er kommet i modvind, fordi partiet har købt tøj til ham for 152.000 kr., en flyrejse til hans familie og rengøring efter rygning på et hotelværelse. Løkke forsikrer at have betalt den skat, han skal.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Krisen i Syrien

  Følg Jyllands-Postens dækning af den højspændte situation i Syrien.

  Nordkorea - et lukket land

  Om verdens mest lukkede land, stalinistiske Nordkorea, og dets atomtrusler.

  Skat sætter jagten ind

  JP undersøger borgernes retssikkerhed i skattesager.

Annonce
Gik du glip af...?