*

International

Der har aldrig været mere is på Antarktis

Men fremgangen i Antarktisk opvejer langt fra afsmeltningen andre steder.

Udbredelsen af is ved Antarktis den 26. september 2012. Den røde linje er gennemsnittet for udbredelsen fra 1979 til 2000 for samme dag. Foto: National Snow and Ice Data Center

I de 33 år, man har målt isudbredelsen på Antarktis med satellit, har der aldrig været mere is, end der er lige nu.

Det er den måske lidt overraskende melding fra forskere ved The US National Snow and Ice Data Center i USA. Ikke desto mindre er det tilfældet, idet der ifølge Daily Mail i slutningen af september var lidt over 19 mio. kvadratkilometer is på Antarktis - mere end på noget andet tidspunkt siden 1979.

Isrekorden på Antarktis kommer kun cirka en måned efter, at der i Arktis på den nordlige halvkugle blev sat den modsatte rekord. Her har isen aldrig fyldt mindre, end den gør for tiden, og hvordan hænger det nu sammen?

Lokal nedkøling

I Arktis afgøres isudbredelsen ifølge Daily Mail af temperaturerne i vandet og på land rundt omkring.

På Antarktis er vinden meget vigtigere, og her har udviklingen de seneste årtier været, at vinden har skubbet isen ud i havet og altså øget udbredelsen.

Forskere mener ifølge avisen, at der er blevet skabt en mur af vind omkring Antarktis, der holder på kulden i dette område, mens resten af planeten bliver varmere.

Kan ikke sammenlignes

Forskere advarer dog imod, at man sammenligner de to rekorder med hinanden, da de på ingen måde ophæver hinanden.

"Størrelsen på rekorderne de to steder er meget forskellig. Arktis når nye lavpunkter og har fuldstændig smadret den hidtidige rekord. Der er ikke rigtig ord, der kan beskrive, hvad der er sket i Arktis de seneste fem-seks år," siger Deke Arndt fra The National Oceanic and Atmospheric Center til Reuters.

Sammenlignet med Arktis er isspredningen i Antarktis altså ikke at regne for meget.

"Bør holdes øje med"

Og dette understøttes af data fra Nasa, der viser, at for hver kvadratkilometer is, der er tilstødt i Antarktis, er der forsvundet 5,7 kvadratkilometer is i Arktis.

"Ændringerne i Antarktis er ikke nær så store, som det vi ser i Arktis. Men det betyder ikke, at vi ikke skal holde øje med og tale om, hvad der sker i Antarktis," siger Waleed Abdalati fra Nasa til Daily Mail.

Mens vi på den nordlige halvkugle går mod vinter nu, er det modsat på den sydlige halvkugle, hvor Antarktis ligger. Her går man nu mod sommer, og derfor har udbredelsen af is formentlig toppet denne vinter.

VIDEO: Isen ved Arktis når lavpunkt

 

Stort isbjerg eksploderet ved Grønland

 

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
22-årig stukket med kniv
Østjyllands Politi efterlyser vidner til en episode lørdag morgen, hvor en 22-årig mand blev antastet af fire unge mænd i Aarhus V og stukket med en kniv af en af dem. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her