*

International

Muslimsk organisation viser Muhammed som gris

Muslimernes globale organisation OIC gør, hvad vestlige medier kontant kritiseres for: At bruge Muhammed-tegninger til at illustrere en nyhedshistorie. Naser Khader: Det er historisk.

Nyhedsbrevet fra OIC, de muslimske landes organisation, bruger til en beskrivelse af en sag fra Norge en illustration af Muhammed afbilledet som gris, der træder på Koranen. Foto: Screendump

Mens muslimske organisationer har meldt ud, at man vil drive klapjagt på danske aviser, hvis de ikke undskylder for at have bragt Muhammed-tegningerne, så tøver den muslimske verdens egen globale sammenslutning, OIC, ikke selv med at bruge en Muhammed-tegning til at illustrere en nyhedshistorie.

Det er tilfældet i februar-udgaven af OIC’s månedlige nyhedsbrev fra februar om kulturelle og sociale affærer.

Nyhedsbrevet udsendes fra ”kontoret for islamofobiske observationer,” og i kapitlet ”negative hændelser”, hvor den såkaldte Dagbladet-sag fra Norge kort opsummeres, bruges billedet af Muhammed som en gris, der træder på koranen, som ledsagende illustration.

Først publiceret i Norge

Billedet blev først publiceret i begyndelsen af februar på forsiden af den norske avis Dagbladet, som trykte karikaturtegningen af Muhammed for at illustrere en sag om Politiets sikkerhedstjeneste (PST) i Norge, som havde linket til omstridte tegninger på sin Facebook-side.

PST oprettede sidste år en Facebook-profil, hvor folk kan komme med kommentarer og links. Det var via denne Facebook-profil, at Dagbladet fandt karikaturtegningen.

Store demonstrationer

Sagen udløste store demonstrationer blandt muslimer i Norge og udbredt kritik i det muslimske samfund for ”misbrug af ytringsfriheden.”

Blandt andet lød der en opfordring til netop OIC fra Suhaib Hassan fra Storbritanniens Islamiske Shariaråd.

”De 57 muslimske stater må lægge pres på Norge og Danmark for at få dem til at standse sådanne tåbelige og krænkende tegninger,” lød det ledsaget af et krav til muslimske lande om at trække deres ambassadører hjem fra Danmark og Norge.

Første gang

De konservatives integrations og udlændingeordfører Naser Khader kalder brugen af billedet for historisk såvel som dobbeltmoralsk.

”Det er historisk. For så vidt jeg ved, er det første gang, man bringer en så kontroversiel Muhammed-tegning i et officielt organ. Denne tegning vil jo krænke rettroende muslimer lang mere end de oprindelige Muhammed-tegninger. Hvis en kritisk arabisk avis trykte det, ville redaktøren blive fyret og sikkert også fængslet. De oprindelige tegninger blev aldrig vist officielt,” siger Naser Khader til jp.dk.

Han tilføjer, at han er overbevist om, at der ikke er tale om en fejl.

”Det ligner et paradigmeskift. Der må være en dagsorden bag. OIC forsøger jo at vise dets berettigelse som det organ, der forsvarer muslimerne på tværs af muslimske lande. Det vil vise, at muslimerne er under angreb. Men det er jo dobbeltmoralsk, at de gerne må vise en sådan tegning, men andre ikke må,” siger Khader.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra OIC, som har hovedsæde i Jeddah, Saudi-Arabien.

null

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her