*

International

Spiegel: Tyske agenter udspionerede globale medier

Journalister uden Grænser kalder en påstået overvågning for "et monstrøst angreb på pressefriheden."

Arkivfoto: Mark Lennihan/AP

Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel skriver, at tyske agenter fra landets efterretningstjeneste BND i lang tid har udspioneret BBC, The New York Times, Reuters og andre medier.

Gruppen Journalister uden Grænser, der varetager mediers rettigheder, kalder den påståede overvågning for "et monstrøst angreb på pressefriheden."

Gruppen siger videre ifølge Der Spiegel, at den frygter, at overvågningen fortsætter. Yderligere overvejer den at lægge sag an.

Det tyske nyhedsmagasin har længe arbejdet tæt sammen med den tidligere amerikanske agent Edward Snowden.

Kongresudvalg slagter Snowdens drømme om benådning

Snowden, som er flygtet fra USA til Moskva, blev verdenskendt, da han via sit arbejde i den amerikanske efterretningstjeneste NSA delte fortrolige oplysninger med offentligheden.

Der Spiegel, som har rapporteret om flere amerikanske og tyske spionskandaler på baggrund af samarbejdet med Snowden, henviser kun til dokumenter, som magasinets journalister selv har set.

Ifølge Der Spiegel har BND opført mindst 50 telefonnumre, faxnumre og e-mailadresser på journalister og redaktionslokaler på dets overvågningslister.

Der var over en snes numre på det britiske BBC - blandt andet i dets hovedkvarter i London og i Afghanistan samt BBC World Service.

Et nummer til The New York Times i Afghanistan var også på listen, ligesom der var mobilnumre og satellittelefonnumre på nyhedsbureauet Reuters i Afghanistan, Pakistan og Nigeria.

BND afviser at kommentere rapporten om spionage, skriver Der Spiegel i et uddrag af en større artikel om overvågningen. Den store artikel udgives lørdag.

En talskvinde for BBC udtrykker "skuffelse" og opfordrer alle regeringer til at respektere den frie presse.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her