*

International

Nobel-modtager tilegner fredsprisen til hele Colombia

Juan Manuel Santos siger, at freden i Colombia er det vigtigste for ham, ikke fredsprisen.

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, modtag lørdag Nobels fredspris. Foto: Lise Aaserud/AP

Hvis nogen for år tilbage havde fortalt Juan Manuel Santos, der er præsident i Colombia, at han ville få Nobels fredspris, ville han ikke have troet det.

Det fortalte sydamerikaneren lørdag i en passioneret tale på sit spanske modersmål på Oslo Rådhus i forbindelse med overrækkelsen af prisen.

- For bare seks år siden turde vi colombianere ikke at forestille os enden på en krig, vi havde lidt under i et halvt århundrede, sagde Santos.

Det lykkedes imidlertid at opnå en fredsaftale med oprørsbevægelsen Farc, og det er den, som Nobel-komiteen belønner Santos for.

Præsidenten understreger dog, at fredsaftalen ikke er hans fortjeneste alene, og at fredsprisen i virkeligheden er sekundær.

- Den virkelige pris er freden i Colombia. Og freden tilhører ikke præsidenten eller regeringen, men alle colombianere, sagde Juan Manuel Santos videre ved Nobel-højtideligheden i Oslo, hvor blandt andet det norske konge- og kronprinsepar deltog.

Fakta: Derfor har vi Nobels fredspris

Derimod var der ingen repræsentanter for Farc til stede, men Santos forsømte ikke at takke oprørernes forhandlere for deres fredsindsats, mod og målrettethed.

Fredsaftalen med Farc blev i første omgang forkastet ved en folkeafstemning, men blev siden genforhandlet og vedtaget i kongressen tidligere på måneden.

Det skønnes, at mere end 200.000 mennesker har mistet livet som følge af borgerkrigen i Colombia.

Fakta: De ti seneste fredsprismodtagere

Og selv om fredsaftalen endnu er meget ung, tillægger Juan Manuel Santos den stor historisk værdi.

- Vi kan nu sige, at der er fred i hele Amerika - fra Alaska til Patagonien, sagde han i sin tale.

Nobelpriserne i medicin, kemi, biologi og litteratur tildeles senere på lørdagen ved en ceremoni i Stockholm.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her