*

International

Løkke tager afstand fra tyrkisk kupforsøg

Danmark støtter Tyrkiets demokratiske institutioner, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen om kupforsøg.

Danmark lægger afstand til kupmagerne i Tyrkiet, men opfordrer regeringen og militæret til at finde en fredelig løsning.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en kommentar til kupforsøget.

- Begivenhederne i Tyrkiet i nat er meget alvorlige og bekymrende. Den danske regering støtter fuldt ud op om landets demokratiske institutioner. Et angreb på demokratiet kan aldrig forsvares, fastslår Lars Løkke Rasmussen.

- Et stabilt Tyrkiet forudsætter, at demokrati og menneskerettigheder bliver respekteret. Jeg vil opfordre alle til at vise tilbageholdenhed, så vi undgår flere tragiske tab af liv.

Regeringen følger situationen i Tyrkiet tæt, understreger statsministeren.

- Situationen er fortsat meget usikker. Der er mange danskere i Tyrkiet, og de er selvfølgelig vores førsteprioritet lige nu. De danske myndigheder følger udviklingen tæt og assisterer, hvis der er brug for det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, opfordrer kupmagerne til at strække våben.

- Den militære opstand i Tyrkiets er et anslag mod demokratiet. Dele af det tyrkiske militær kan ikke med våben i hånd forsøge at afsætte en demokratisk valgt regering og kalde det et forsvar for demokratiet, siger Mette Frederiksen.

- Kupmagerne bør øjeblikkeligt nedlægge deres våben og forsøge at løse deres uoverensstemmelser med den tyrkiske regering på demokratisk vis.

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, kritiserer Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, men forsvarer demokratiet.

- Gennem det seneste år er det tyrkiske regime blevet mere og mere undertrykkende med lukning af aviser, fængsling af journalister, retsforfølgelse af oppositionen og overgreb på de nationale mindretal, siger Søren Søndergaard i en kommentar.

- Men Erdogans undertrykkelse skal ikke erstattes af et militærdiktatur. Den skal erstattes af mere demokrati.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her