*

International

Tidligere PET-chef: Læk af navne på IS-jihadister kan være en vildledning

PET vil ikke oplyse, om man har modtaget listen med 22.000 Islamisk Stat-medlemmer.

Hvis dokumenterne er ægte, så kan efterretningstjenesterne bruge dem til at tegne et mønster af de profiler, som Islamisk Stat hverver, vurderer den tidligere PET-chef. Arkivfoto: AP

Det angivelige læk af identiteterne på 22.000 krigere fra Islamisk Stat (IS) kan enten have stor betydning for den europæiske kamp imod terrororganisationen - eller den kan være et bevidst forsøg på at vildlede flere landes efterretningstjenester.

Det siger Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste, PET.

22.000 navne og profiler på Islamisk Stat-krigere er lækket

Han forholder sig kritisk til indholdet af de informationer, som flere internationale medier skulle have fået fra en IS-dessident.

»I en psykologisk krigsførelse er IS meget interesseret i at plante informationer, som er med til at overbelaste forskellige efterretningstjenester. De er meget sikkerhedsbevidste, og de ved ganske udmærket, hvordan man kan udnytte det princip, der hedder disinformation,« siger Hans Jørgen Bonnichsen, der var operativ chef for PET fra 1997 til 2006.

Ifølge britiske Sky News, der har modtaget informationerne fra en IS-afhopper, skal samtlige medlemmer udfylde en formular og besvare 23 spørgsmål, der handler om medlemmets identitet, krigernavn og telefonnummer, mens personen, der har hvervet medlemmet, også skal angives.

En researchgruppe for tre tyske medier fortalte tidligere på ugen om lignende dokumenter, som man havde fået indsigt i.

»Vi går ud fra, at det højst sandsynligt drejer sig om ægte dokumenter,« oplyser Bundeskriminalamt (BKA) til Süddeutsche Zeitung, NDR og WDR.

Politiets Efterretningstjeneste vil på nuværende tidspunkt ikke kommentere, om man ligesom tyskerne har fået denne liste. Men det vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, at de har.

»I det øjeblik, man deltager aktivt i bekæmpelsen af IS og i efterretningsarbejdet, så deler man informationer. Der findes ikke venner i efterretningstjenesten, men når det kommer til terror, så findes der i hvert fald samarbejdspartnere,« siger han.

Carsten Bagge Laustsen, terrorforsker og lektor ved Det Statskundskablige Institut på Aarhus Universitet, siger, at Vestens efterretningstjenester kan have stor interesse i at bruge informationerne til at bekæmpe Islamisk Stat.

»IS er en anden type terrororganisation end en celleorganisation som al-Qaeda. Når man kontrollerer en stat med en hær af denne størrelse, bliver man mere sårbar, hvis der ryger så mange oplysninger ud om deres medlemmer. Det er naturligvis i særlig grad relevant i forhold til den, som opererer uden for kerneområdet i Irak og Syrien,« siger Carsten Bagge Laustsen.

Terrorekspert: Jihadistliste skal håndteres varsomt

Hans Jørgen Bonnichsen er enig og siger, at dokumenterne kan bruges til at tegne et mønster af Islamisk Stats hvervemetoder.

»Hvis der er hold i informationerne, så giver det efterretningstjenesterne redskaber til at identificere personerne, organisationens kapacitet, og hvilke profiler de hverver og interesserer sig for,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Der er dog ikke udelukkende positivt, hvis de nationale efterretningstjenester ligger inde med en liste på syrienkrigere. Det kan gøre det sværere for IS-medlemmerne at desertere, vurderer Carsten Bagge Laustsen.

»Offentliggørelsen kan også gøre det sværere for medlemmer at desertere eller forlade organisationen. Hvis deres navn bliver offentliggjort, så risikerer de bare at rende ind i en fængselsstraf i deres hjemland. Det bliver vanskeligere at vende tilbage til en civil identitet, hvis et navn er kendt af efterretningstjenesten,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her