*

International

Canada vil løse indianermysterium: Kvinder i massevis dræbt

- Det er en igangværende tragedie, som vi er forpligtet til at gøre noget ved, siger canadisk minister.

Canadas regering vil nu til bunds i mysteriet om de mange kvinder fra landets oprindelige befolkning, som hvert år forsvinder sporløst eller bliver dræbt.

Under valgkampen lovede Justin Trudeau, som nu er Canadas premierminister, at han ville sætte fokus på problemet.

Og nu viser det sig at være en langt større tragedie end hidtil antaget, skriver BBC.

Ifølge de foreløbige myndighedsundersøgelser kan der være tale om, at helt op til 4000 kvinder er forsvundet eller fundet dræbt, siger Patty Hajdu, Canadas minister for kvinders status. Tidligere har det canadiske politi sat tallet til omkring 1200.

Begge tal dækker årene mellem 1982 og 2012.

- Uanset antallet, så er omfanget af indfødte kvinder og piger, der er forsvundet eller blevet dræbt en igangværende tragedie, som vores regering er forpligtet til at gøre noget ved, siger Carolyn Bennett, minister for indfødtes forhold, ifølge BBC.

I december 2015 blev en 53-årig mand sigtet for drabet på en 15-årig indfødt pige. Sagen vakte national opsigt i Canada. Pigen var året før blevet fundet dræbt i floden Red River.

BBC afslørede sidste år, at der hvert år forsvinder snesevis af indianerkvinder i Canada. Mange af dem er senere fundet dræbt i samme flod.

Flere menneskerettighedsgrupper har gennem årene kritiseret skiftende canadiske regeringer for at ignorere problemet.

Kvinder tilhørende den oprindelige befolkning har en langt højere risiko for at blive offer i en drabs- eller voldssag end landet øvrige kvinder.

Canadas forhenværende konservative regering blev af Amnesty International beskyldt for at lade stå til og se stort på problemet.

- Det er svært at komme til en anden konklusion, end at indfødte piger og kvinder stadig betyder mindre end andre i Canada, har Craig Benjamin, kampagnemedarbejder fra Amnesty i Canada, ifølge hjemmesiden ditperspektiv.net sagt om den tidligere regerings indsats.

Cirka 1,3 millioner indbyggere i Canada er enten helt eller delvist af indiansk afstamning. Det svarer til knap fire procent af befolkningen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
En meget begejstret anmelder: Audi har med A3 begået et kæmpeskridt for biludviklingen
Det, der ligner et facelift med den bløde pensel, er i virkeligheden en af sæsonens helt store nyheder. Den nye Audi A3 indeholder elementer, som man ellers mest forventer af fremtidens biler. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her