*

International

Europa og Putin i klemme efter giftdrab på afhopper

Rapporten om drabet på Alexander Litvinenko i 2006 kommer på et skidt tidspunkt.

Ruslands præsident, Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/Reuters

Et isnende pust fra Den Kolde Krig blæste torsdag over Europa, da en britisk dommer anklagede Ruslands præsident, Vladimir Putin, for indblanding i drabet på en afhoppet russisk agent i London i 2006.

Den 43-årige Alexander Litvinenko blev forgiftet med den radioaktive isotop polonium-210 og døde tre uger senere.

Ifølge undersøgelsesdommer Robert Owen kom ordren til mordet fra den russiske efterretningstjeneste, FSB, hvor Nikolai Patrushev på det tidspunkt var chef. Han er nu leder af Putins sikkerhedsråd. Både han og præsident Putin godkendte formentlig drabet, mener dommeren.

En talsmand for den russiske præsident afviste konklusionen som »en joke«.

Rapporten i Litvinenkosagen kommer på et penibelt tidspunkt både i Moskva og London.

I Moskva er Putin ved at nedtone den anti-vestlige retorik, samtidig med at han lægger op til en form for samarbejde i Syrien og – måske – om en politisk løsning for det østlige Ukraine.

Premierminister David Camerons britiske regering er tilsvarende optaget af at få samarbejdet i Syrien til at fungere. Cameron reagerede derfor relativt afdæmpet på Litvinenko-rapporten og sagde, at Storbritannien er nødt til at »bevare en eller anden form for forhold« til Rusland, om end det bliver præget af »klarsyn og et meget koldt hjerte«, som premierministeren udtrykte det.

Putin er tidligere blevet nævnt som mulig medvider i likvideringer af politiske modstandere, f.eks. den kritiske topjournalist Anna Politkovskaya, dræbt i 2006, og oppositionslederen Boris Nemtsov, der blev likvideret i februar 2015.

Beskyldningerne er dog blevet skarpt afvist af Kreml, og der er ikke ført bevis for nogen af påstandene.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
»Køb ikke et fritidshus, hvis du kun ønsker en kæmpe investering«
Skagen, Nordsjælland og til en vis grad Bornholm er steder, hvor det kan betale sig at investere i et fritidshus. Men der er andre vigtige faktorer at tage højde for. Få eksperternes råd her. 
Se flere
Letbanebisserne fra Italien: »Jeg savner mine børn, men jeg har behov for at tjene penge«
Brød med serranoskinke og oliven, pasta carbonara og pizza er blandt favoritterne, når GCF’s italienske skinnesjak spiser på restaurant hver aften. Sammen lægger de sporene for, at Aarhus Letbane kan køre til maj næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her