*

International

Europa og Putin i klemme efter giftdrab på afhopper

Rapporten om drabet på Alexander Litvinenko i 2006 kommer på et skidt tidspunkt.

Ruslands præsident, Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/Reuters

Et isnende pust fra Den Kolde Krig blæste torsdag over Europa, da en britisk dommer anklagede Ruslands præsident, Vladimir Putin, for indblanding i drabet på en afhoppet russisk agent i London i 2006.

Den 43-årige Alexander Litvinenko blev forgiftet med den radioaktive isotop polonium-210 og døde tre uger senere.

Ifølge undersøgelsesdommer Robert Owen kom ordren til mordet fra den russiske efterretningstjeneste, FSB, hvor Nikolai Patrushev på det tidspunkt var chef. Han er nu leder af Putins sikkerhedsråd. Både han og præsident Putin godkendte formentlig drabet, mener dommeren.

En talsmand for den russiske præsident afviste konklusionen som »en joke«.

Rapporten i Litvinenkosagen kommer på et penibelt tidspunkt både i Moskva og London.

I Moskva er Putin ved at nedtone den anti-vestlige retorik, samtidig med at han lægger op til en form for samarbejde i Syrien og – måske – om en politisk løsning for det østlige Ukraine.

Premierminister David Camerons britiske regering er tilsvarende optaget af at få samarbejdet i Syrien til at fungere. Cameron reagerede derfor relativt afdæmpet på Litvinenko-rapporten og sagde, at Storbritannien er nødt til at »bevare en eller anden form for forhold« til Rusland, om end det bliver præget af »klarsyn og et meget koldt hjerte«, som premierministeren udtrykte det.

Putin er tidligere blevet nævnt som mulig medvider i likvideringer af politiske modstandere, f.eks. den kritiske topjournalist Anna Politkovskaya, dræbt i 2006, og oppositionslederen Boris Nemtsov, der blev likvideret i februar 2015.

Beskyldningerne er dog blevet skarpt afvist af Kreml, og der er ikke ført bevis for nogen af påstandene.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her