*

International

Tre af fire terrorister bag angreb i Vesten havde en kriminel baggrund

Af de 25 personer, der har gennemført terrorangrebene i Vesten i de seneste fire år, havde de18 en kriminel fortid.

Forsker i militant islamisme i Vesten Ann-Sophie Hemmingsen fra DIIS siger: »Det er en voldsomt stor andel af personerne bag terrorhandlingerne, der har en voldelig kriminel fortid. For at forebygge terror skal vi derfor kigge mere på det, der grundlæggende fører unge ind i kriminalitet og ikke blot fokusere på det nye fænomen radikalisering.« Arkivfoto: Frank Augstein/AP

De vestlige lande, herunder Danmark, står over for et voksende problem med såkaldte crossovers, dvs. unge, der bevæger sig fra almindelige kriminelle miljøer til militante radikaliserede grupperinger. En undersøgelse fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, viser, at tre af fire gerningsmænd bag terroraktioner i Vesten forud for terrorhandlingen havde begået anden, ofte alvorlig kriminalitet.

Undersøgelsen omfatter de i alt 21 terroraktioner begået i Europa, Nordamerika og Australien i perioden fra januar 2012 til august 2015; det vil sige, at terrorangrebene i Paris i november sidste år ikke er med i opgørelsen.

Med i opgørelsen er imidlertid terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i København i februar i fjor, hvor Omar el-Hussein dræbte to personer.

Han havde forud for terrorhandlingen fået flere domme, blandt andet en dom på to års fængsel for et knivoverfald af særlig rå, brutal og farlig karakter, og ifølge politiet havde han tillige været en del af bandemiljøet i København.

Forsker i militant islamisme i Vesten Ann-Sophie Hemmingsen fra DIIS siger:

»Det er en voldsomt stor andel af personerne bag terrorhandlingerne, der har en voldelig kriminel fortid. For at forebygge terror skal vi derfor kigge mere på det, der grundlæggende fører unge ind i kriminalitet og ikke blot fokusere på det nye fænomen radikalisering.«

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp siger:

»Man skal tage udviklingen med disse crossovers med største alvor. Når de krydser over i det radikaliserede miljø med erfaringer fra den kriminelle verden, er de vant til at håndtere våben og bruge vold. De vil derfor have lettere ved at slå ihjel.«

Politiets Efterretningstjeneste skriver i en kommentar, at PET i samarbejde med dansk politi har »fokus på at styrke indsatsen mod de såkaldte crossovers«.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her