*

International

Slut med sorte næsehorn i Vestafrika

Det sorte næsehorn er et af vor tids mest sørgelige eksempler på mislykket naturforvaltning.

Et nyfødt eksemplar af det sorte næsehorn i St. Louis Zoo in St. Louis, USA. Foto: AP

Der er ikke længere sorte næsehorn i Vestafrika.

Ifølge den seneste opgørelse over truede dyrearter fra International Union for Conservation of Nature (IUCN) er alle underarter af næsehornet nu erklæret helt uddød i denne del af Afrika.

Få eksemplarer tilbage

Det sorte eller spidssnudede næsehorn er den mindste af de to afrikanske arter med en skulderhøjde på 140 - 180 centimeter.

I 1970 var der 65.000 eksemplarer. 10 år senere var antallet faldet til 15.000, og i 2006 var der omkring 3.000 tilbage i Afrika.

Udover enkelte steder i Sydafrika og Namibia er Kenya, Tanzania og Zimbabwe i dag de eneste andre lande med bestande af betydning.

Også en underart af det hvide eller bredsnudede næsehorn, Ceratotherium simum cottoni, som hører til de største landpattedyr i verden, er ifølge IUCN tæt på at uddø i Centralafrika.

Vandrer rundt med "guldhorn"

Mens bestanden af sorte og hvide næsehorn holdes oppe i enkelte områder i Østafrika, har skruppelløse bander fortrængt dyret i Øst- og Centralafrika i jagten på dyrets dyrebare horn.

”Man skal forestille sig, at dyret vandrer rundt med et guldhorn. Det er hvad du kigger på. Det er værdien. Derfor er der brug for ekstrem høj sikkerhed,” siger Simon Stuart, leder af en underafdeling i IUCN.

Det såkaldte javanæsehorn i Asien er også tæt på komplet udryddelse.

Det sidste javanæsehorn i Vietnam blev i sidste måned fundet skudt og uden det karakteristiske horn i panden. Der er nu kun 50 javanæsehorn tilbage i verden.

Uddød hest tilbage i naturen

Der er dog også enkelte lyspunkter i IUCN’s rapport.

Tamhesten Przewalski blev oprindeligt udryddet i naturen i 1996. Men udsætningsforsøg har tilsyneladende båret frugt, så bestanden nu er voksende i det fri igen med mindst 300 eksemplarer.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her