*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

International 20.08.2008 kl. 21:56

Dansk flåde sat ind mod pirater

Flådeskibet Absalon, en helikopter, frømænd og militærpoliti er blevet sendt til Afrika for at bekæmpe pirater.

Missionen er en af de største i Søværnets historie, siden englænderne stjal flåden i 1807, oplyser Søværnets Operative Kommando.

I søndags forlod det danske flådefartøj Absalon Frederikshavn med kurs mod Afrikas Horn. Her skal skibet tilslutte sig en international koalition, som er sat ind for at bekæmpe pirater i området. Missionen ventes at tage seks måneder.

"I alt er 160 mand blevet sendt af sted, og det gør det til den største mission i Søværnets historie meget, meget længe. Det er helt unikt og historisk, det der sker nu her," fortæller presseofficer Jesper H. Lynge.

Så sent som i går blev et malaysisk skib kapret af pirater ud for Afrikas Horn.

”Det seneste overfald på et civilt handelsskib viser nødvendigheden af at have en flådestyrke i området," siger chefen for Søværnet Operative Kommando, kontreadmiral Nils Wang.

Farlig mission

Presseofficer Jesper H. Lynge fortæller, at besætningen på Absalon specifikt har trænet med henblik på missionen, siden den blev vedtaget i Folketinget for et halvt år siden.

"Folk kan godt miste livet dernede, og det er jo beklageligt, men vi bliver nødt til at forholde os til fakta. Det er en mission, hvor de med onde hensigter kan komme tæt på, og så kan folk miste livet," siger Jesper H. Lynge, der er presseofficer i Søværnets Operative Kommando.

Heldigvis har skibet et imponerende arsenal og er blandt andet udstyret med en 127 millimeters kanon, to 35 millimeters kanoner og stinger-missiler.

Derudover venter en Lynx-helikopter i Absalons hangar på at komme i aktion, og i modsætning til helikopterne i Afghanistan er denne helikopter udstyret med våben.

Bevæbnet med lidt af hvert

Piraterne kan være bevæbnet med lidt af hvert. De har alt muligt gammelt skrammel, men også nyt udstyr har fundet vej til deres arsenal.

Ifølge Jesper H. Lynge kan piraterne være udstyret med såkaldte RPG'ere, som af menig mand er kendt som en bazooka.

"Der skal mange RAPG'ere til at sænke Absalon, men de udgør en hvis trussel. Så hvis piraterne skulle få den fuldstændig vanvittige idé at angribe Absalon, så vil vi forsøge at stoppe dem inden de kan komme inden for rækkevidde," fortæller Jesper H. Lynge.

Ikke udelukkende præventiv indsats

"Vi vil på bedst mulig vis forsøge at afholde piraterne fra at kapre flere skiber. Men det er da ingen hemmelighed, at hvis vi finder frem til piraterne, og de ikke er modtagelige over for dialog, så vil vi med magt fjerne dem," fortæller presseofficeren.

Og det er også med henblik på mulige konfrontationer, at frømændene og militærpolitiet er taget med. Det er nemlig dem, der bliver sat ind, hvis et skib skal tilbageerobres, fortæller Jesper H. Lynge.

International koalition under dansk ledelse

Ombord på Absalon er 100 besætningsmedlemmer og i alt 60 mand fra frømandskorpset, militærpolitiet og Søværnets Taktiske Stab.

Og netop Søværnets Taktiske Stab får en central rolle. Det bliver nemlig deres job at lede koalitionen fra den 15. september.

Den internationale koalition udgøres af seks til ti flådefartøjer fra en række forskellige lande. Danmark kommer således til at lede en samlet styrke på minimum 1.000 mand.

Skibet forventes at være ved Afrikas Horn omkring den 12. september.

De 160, som bliver sendt afsted er alle frivillige. Mandskabet bilver afløst af besætningen på skibet Esben Snare, der er søsterskib til Absalon, efter tre måneder.

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig overvågning af International
Annonce
forsiden lige nu

Læserne: Præster må tro, hvad de vil

Syv præster fortæller i JP, at de ikke tror på en skabende gud eller Jesu opstandelse. Det er helt ok, mener JP's læsere.

Her falder boligpriserne mest

I en række lande er boligpriserne faldet med flere procent på bare ét år.

Fem er røgforgiftet efter påsat brand i svensk moské

Svensk politiet efterforsker en brand i moské i Eskilstauna som en mordbrand, oplyser talsmand for politiet.

Danmark er verdens tredjebedste mini-sportsnation

Team Danmark er tilfreds med 2014, hvor Danmark er den tredjemest vindende nation med under 10 mio. indbyggere

Skuffende snow park giver gratis entré

Der er blevet begået begynderfejl i Aarhus Snow Park, men idémændene håber på et comeback et nyt sted i Aarhus.

16-årig dreng anholdt for fornærmelse af Erdogan

Tyrkisk teenager har beskyldt præsident Erdogan for korruption. Nu risikerer drengen fire år i fængsel.
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce