Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
International 18.10.04 kl. 22:30

Dansk styr på nødhjælp i Sudan

Af LARS FROM Jyllands-Postens udsendte medarbejder

Selv om Danmark kun har givet 1,2 pct. af nødhjælpen til Sudan, har to danske kvinder i en periode reelt siddet med nøglen til den mad, der i disse måneder er forskellen på liv og død for hovedparten af de flere end 1,5 millioner fordrevne.

Darfur, Sudan

Hver eneste dag sidder Inge Markvard Andersen med ansvaret for den livsvigtige nødhjælp til titusindvis af mennesker i den fattige og krigshærgede Darfur-provins i Sudan.

Som næstkommanderende hos FN's fødevareprogram, WFP, i Norddarfur er det ofte programofficer Inge Andersen, der skal tage stilling til, hvordan den mad, der er til rådighed, skal fordeles. Om de kraftige sække med hvede, hirse, linser eller salt samt bøtterne med olie skal dirigeres ud til landsbyer kontrolleret af oprørerne eller fordeles i lejre, hvor regeringens soldater har magten.

Værste katastrofe

Situationen i Darfur i Sudan betegnes af FN som den værste humanitære katastrofe i verden lige nu. For mange af de fordrevne, underernærede og syge er hjælpen, der styres af FN med hjælp fra mange andre hjælpeorganisationer, den eneste mulighed for at overleve i det borgerkrigshærgede ørkenområde.

Men dels er der stadig alt for lidt mad, dels skal de ansvarlige hos FN hver dag tage stilling til, hvor meget man vil risikere for at få hjælpen frem, hvilket set i lyset af kidnapninger, minesprængninger og andre overgreb på hjælpearbejdere bliver en stadig mere aktuel problemstilling.

For nylig var den øverste chef for WFP i Norddarfur bortrejst, hvilket efterlod den 46-årige Inge Andersen med hovedansvaret for den daglige uddeling af over 150 tons nødhjælp doneret af lande som USA, Storbritannien, Italien, Tyrkiet og Danmark.

Samtidig sad den 28-årige dansker Line Urban i Syddarfur i en lignende situation, hvilket reelt gav de to danske kvinder hovedansvaret for fordelingen af mad til omkring en million mennesker i den krigshærgede region, selv om Danmarks bidrag til den humanitære operation indtil videre begrænser sig til godt 50 mio. kr.

Ydmyghed

»Vi sad pludselig med et enormt ansvar. Det er noget, man skal have respekt for, og noget, man bliver ydmyg af,« forklarer Inge Andersen, der har været i Darfur siden midten af juni.

Hun er egentlig ansat af Dansk Flygtningehjælp, men er i øjeblikket udlånt til FN's fødevareprogram.

Selv om hun ikke selv føler sig i direkte livsfare, lurer bevæbnede oprørere og andre farer lige om hjørnet. Dagligt må nødhjælp dirigeres andre steder hen, fordi der opstår uroligheder, overfald eller kamphandlinger et af de steder, hvor lastbilerne ellers var på vej hen.

»Derfor følger vi ikke vores forsyningsplaner, men sender lastbilerne derud, hvor vejene er åbne. I morgen er de måske lukkede igen,« fortæller Inge Andersen, der sammen med resten af WFP har hovedkvarter i byen El Fasher i hjertet af Darfur. Her i den ellers sikre by er der udgangsforbud mellem klokken 22 og 6 om morgenen, fordi bevæbnede vagter på de mange kontrolposter om natten skyder på alt, hvad der bevæger sig. Skal en FN-ansat uden for byen, kræver det en sikkerhedsgodkendelse, man skal søge om 24 timer i forvejen.

artiklen fortsættes...
1 - 2 - 3 - 4 - 5
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig overvågning af International
Annonce
International lige nu
Tophistorie

Saudisk prins dræbte 2.100 udryddelsestruede fugle

Endnu en sag om en saudisk prins med opsigtsvækkende udskejelser har set dagens lys.
forsiden lige nu

It-kriminelle praler med fupnumre

Lederen af et forbrydersyndikat udlodder en Audi Q7 til månedens medarbejder, og en gruppe marokkanere, der laver phishingsvindel i Danmark, praler med det på Facebook.

Supermarkeder holder datomærkning skjult

Forbrugerne skal kende til mærkningen, mener Forbrugerrådet Tænk og fødevareministeren.

Saudisk prins dræbte 2.100 udryddelsestruede fugle

Endnu en sag om en saudisk prins med opsigtsvækkende udskejelser har set dagens lys.

Jysk succesbank løfter overskud 44 pct.

Der var fremgang over stort set hele linjen for Ringkjøbing Landbobank i første kvartal.

Google giver pengene tilbage for fup-app

Google er nødt til at undskylde for app, der er downloadet mere end 10.000 gange.

V: Aktion mod Thorning er barnlig

Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, kalder den planlagte fløjteaktion mod statsministeren for barnlig.
Annonce
Annonce
International
Analyse
Foto
Annonce