*

Breaking
Gratis på SMS: Send JPBREAK til 1218 | Få nyheden på mail
Afrika

FAKTA: Hvem angreb hotellet i Ouagadougou?

Gruppen al-Qaeda i Nordafrika har taget ansvaret for flere angreb i Burkina Faso. Men hvem er de?

Sikkerhedsstyrker står foran det hotel i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou, som sent fredag blev angrebet af flere mænd. Foto: Ludivine Laniepce/AP

Fredag stormede og belejrede et ukendt antal gerningsmænd et Hotel Splendid Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou.

Angrebet, hvor 126 mennesker blev holdt som gidsler, sluttede lørdag og kostede mindst 23 personer livet ifølge internationale nyhedsbureauer.

Også tre attentatmænd blev dræbt under angrebet, der også rettede sig mod en café.

Den militante gruppe al-Qaeda i Nordafrika (Aqim) har påtaget sig skylden. Her er information om gruppen:

  • Gruppen blev etableret under borgerkrigen i Algeriet i 1990'erne.
  • Dengang gik de under navnet Armed Islamic Group (GIA) og ville vælte den algeriske regering.
  • 11. september 2006 annoncerede Ayman al-Zawahiri, al-Qaedas nuværende leder, at GIA blev en forlænget arm af al-Qaeda.

Al-Qaeda i Nordafrikas mål er:

- At befri Nordafrika for vestlig indflydelse.

- Vælte regeringerne i Algeriet, Libyen, Mali, Mauretanien, Marokko og Tunesien og erstatte det med fundamentalistiske regimer baseret på sharia.

  • Ud over nærområderne har gruppen også erklæret Spanien og Frankrig som værende fjender.
  • Det estimeres, at gruppen har 1.000 medlemmer i Algeriet og mindre grupperinger fordelt i Nordafrika.
  • Det øverste lederskab menes at udgøres af personer, der har trænet og kæmpet i Afghanistan mellem 1979 og 1989 under krigen mod den sovjetiske besættelse.
  • Al-Qaeda i Nordafrika finansieres ved at kidnappe vesterlændinge og at smugle narkotika og cigaretter over Sahara. De menes at have tjent mere end 50 millioner dollar over det sidste årti.

Kilder: Council on Foreign Relations og BBC

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
  • JP på besøg i Petanque-klub i Mandelieu

    Petanque er ikke kun forbeholdt franskmænd. I Sydfrankrig har en flok danske pensionister taget kuglespillet til sig. De mødes hver søndag til stor petanque-dyst i kystbyen Mandelieu. Her kastes der med kugler i næsten to timer. Der føres nøje regnskab med, hvem der vinder. Jyllands-Posten var på besøg en solrig februardag for at få et glimt af det sydfranske liv. Et liv, hvor sol, nærvær og livskvalitet vægtes højere end noget andet. Mellem kuglekast og koncentration spurgte vi dem, hvad de tænker om det franske valg. Og hvem, de tror, løber med sejren og bliver landet nye præsident... 
Annonce
International
Analyse
Annonce
50 år på 10 dage
Samtidshistorie: På blot 50 år skete der et utal af skelsættende begivenheder, som ændrede vores måde at opfatte verden på. De begivenheder tager Folkeuniversitetet nu fat på i Århundredets Festival som en del af Aarhus 2017. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her