*

Kommunalvalg
Trafik & vejr

Forsker: Opsplitning giver togdriften samspilsproblemer

Koordinering svækkes, når man splitter en organisation, som man gjorde med DSB og Banedanmark, siger ekspert.

Banedanmark har ansvaret for skinnerne, mens DSB står for togene. Sådan har ansvarsfordelingen på jernbanenettet set ud siden 1997.

Men opdelingen kan give anledning til problemer og manglende koordinering.

Det siger trafikforsker Per Homann Jespersen, Roskilde Universitet (RUC), efter den seneste tids mange problemer med togdriften, senest med gentagne forsinkelser af et større renoveringsprojekt hen over Fyn.

- Når man splitter sådanne organisationer op, så får man en dårligere koordinering, når man skal løse problemer, siger Per Homann Jespersen.

- Tit er man mere fokuseret på at diskutere, hvem der har ansvaret og hvem, der bør straffes økonomisk, end at fokusere på at løse problemerne, siger han og nævner de gentagne fristoverskridelser af renoveringen af skinnerne over Fyn.

- Jeg ved, at DSB ikke var glade for den tidsplan, der var lavet for det, og havde et forslag til, at det skulle foregå på en anden måde.

- Om det havde løst de problemer, der viste sig, det ved jeg ikke. Men det viser bare, at når Banedanmark skal løse et problem, så gør de det ud fra, hvad de finder mest hensigtsmæssigt, og når DSB skal løse et problem, så gør de det på deres egen måde.

- Det er ikke altid den måde, der er til bedst gavn for kunderne, siger trafikforskeren.

Det var et EU-direktiv, som var baggrunden for skilsmissen i 1997, der betød, at DSB fik ansvar for togene, mens Banestyrelsen - senere Banedanmark - blev ansvarlig for drift og vedligehold af jernbaneskinner.

Hensigten var at skabe mere konkurrence på det danske jernbanenet, og det gav også mulighed for operatører som Arriva at benytte skinnerne til togdrift.

Men kigger man ud i verden på lande, der har bevaret en enstrenget struktur og altså undladt en opsplitning, så er der her, man ifølge trafikforskeren finder den mest velfungerende togdrift.

- Det er lande som Schweiz, Frankrig og Japan, hvor man har en minimal eller slet ingen opsplitning mellem infrastrukturejer og operatør, siger Per Homann Jespersen.

Han mener, at de aktuelle udfordringer for togdriften herhjemme viser, at der godt kan justeres lidt i "bodelingen".

- Det er bestemt et område, man kunne kigge på. Var det den rigtige bodeling eller er der måske ting, man mere praktisk kunne fordele mellem Banedanmark og DSB, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DSB
JP mener: Tog til tiden er fjernere end nogensinde
Det er ufatteligt, at man i landet med verdens højeste skattetryk ikke er i stand til trafikpolitisk at udtænke en helhedsplan for togtrafikken.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
22-årig stukket med kniv
Østjyllands Politi efterlyser vidner til en episode lørdag morgen, hvor en 22-årig mand blev antastet af fire unge mænd i Aarhus V og stukket med en kniv af en af dem. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her