*

Trafik & vejr

Det blå vejskilt er sværest at forstå

Og mænd kender oftere end kvinder vejskiltes betydning, viser test fra Vejdirektoratet.

Blot 52 procent af testdeltagerne vidste, hvad det blå vejskilt betyder. Foto: Vejdirektoratet

Det blå vejskilt, der viser den anbefalede hastighed, er det skilt, som danske bilister har sværest ved at huske betydningen af.

Det fremgår af en test på Vejdirektoratets hjemmeside, der kaster lys på trafikanters viden om skilte.

I løbet af de seneste to uger er testen, der er udformet som en animeret køretur, blevet taget mere end 230.000 gange.

Antal dræbte og kvæstede i trafikken sætter bundrekord

Omkring halvdelen af testdeltagerne svarede forkert, da de blev spurgt til det blå skilts betydning. Og det kommer bag på afdelingsleder i Vejdirektoratet Per Antvorskov.

»Ud fra en personlig vurdering havde jeg forventet, at skiltet med stopforbud og pilen var det sværeste, så det overrasker,« siger afdelingslederen.

Tilgengæld har bilisterne helt styr på såkaldte variable tavler, der blandt andet informerer om hastighedsbegrænsninger.

Flere end 90 pct. af deltagerne var klar over, at de hastighedsbegrænsninger, der vises på de variable tavler, skal overholdes på lige fod med de øvrige officielle hastighedsskilte.

Ny app til Android og iOS advarer dig ved større ulykker

Desuden viste testen, at mænd var en smule bedre end kvinder med hensyn til at ramme plet på skiltenes betydning. Mændene, der tog testen, svarede i gennemsnit rigtigt på 85 pct. af det samlede antal spørgsmål, mens tallet for kvinderne er 81 pct.

Hvorfor det forholder sig sådan, tør Per Antvorskov ikke komme med et bud på.

I stedet understreger han, hvor glade Vejdirektoratet er for, at så mange personer har haft lyst til at tage testen.

»Vi synes det er rigtig flot, at testen har kørt så mange gange. Det overgår vores forventninger mange gange,« siger afdelingslederen.

Minister åbner igen for tosprogede byskilte i Sønderjylland

Testen har bidraget med ny viden, som Vejdirektoratet vil arbejde videre med fremover.

»Vi vil følge op på resultaterne senere på året, hvor vi vil undersøge, hvorvidt vi kan mærke en forbedring på kendskabet til skiltene, der er kommet dårligst ud af testen,« forklarer Per Antvorskov.

Det er fortsat muligt at sætte sig bag det animerede rat og teste sin viden om vejskilte på Vejdirektoratets hjemmeside.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: En vestkorridor er bedst
Hans Stengaard Jessen, HB-medlem og formand for Europabevægelsen i Sønderborg og Aabenraa, Egernvej 1, Sønderborg
Den kronik, som Henrik Rask og Steffen Jørgensen skrev i JP 25/11 om nødvendigheden af at opprioritere udbygningen af E45- og E20-motorvejene, er oplysende.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Slotsferie på sønderjysk: Gram Slot - fra nedslidt ruin til økologisk kraftcenter
Et utal af arrangementer lokker hvert år over 120.000 besøgende forbi Gram Slot i Sønderjylland. Det er muligt at overnatte på slottet, og så kan man også blot stoppe op på forbivejen og klappe dyrene i minizooen. 
Se flere
Bolig
Energirenover og få bedre livskvalitet i hjemmet
Flere og flere danskere energirenoverer deres hjem. Den største motivationsfaktor er at spare penge på opvarmning, men den rigtige gevinst ligger i øget livskvalitet, mener eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her