*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

onsdag 26. november 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten indland
Trafik & vejr 23.11.2012 kl. 15:32
Sådan så det indtil torsdag ofte ud på motorvejen mellem Vejle og Skærup. Langsomt kørende trafik, i værste fald stillestående bilkøer. Foto: Vejdirektoratet

Motorvejsprojekt blev til fart-mareridt

Bilister truer vejarbejderes sikkerhed på motorvejen syd for Vejle. Tusindvis af fartbøder og alt for mange uheld.

Et af Danmarks mest synlige trafikprojekter, udvidelsen af motorvejen mellem Vejle og Skærup-motorvejskrydset, har udviklet sig til lidt af et fart-mareridt.

Vejarbejderne, der har arbejdet på projektet siden foråret, har oplevet hensynsløse bilister drøne forbi trods hastighedsnedsættelser, og færdselspolitiet har haft travle timer på den 8 km lange strækning.

55 fartbøder i timen

"Det er kørt for stærkt derude, og i visse perioder væsentligt for stærkt," fastslår vicepolitikommissær Jesper Engelund fra Sydøstjyllands Politis færdselsafdeling.

Sådan var situationen fredag eftermiddag syd for Vejle - set gennem et af Vejdirektoratets webmameraer: Trafikken nordpå og sydpå forløber stille og roligt. Foto: Vejdirektoratet

Vejarbejdet

Den sydgående trafik mellem frakørsel 61, Vejle Syd, og motorvejskryds Skærup er natten mellem torsdag den 22. og fredag den 23. november lagt tilbage på den rigtige side af midterrabatten. Frem til begyndelsen af marts 2013 vil være næsten normale forhold på strækningen, og det vil kunne lade sig gøre at foretage normal snerydning.

Kilde: Vejdirektoratet

Hver gang han har sendt mandskab ud for at kontrollere fart på motorvejsstrækningen, er det endt med hundreder af fotos. Politiet har gennemført 42 målinger i år, og det har resulteret i omkring 3.500 konstaterede fartovertrædelser.

Men reelt forekommer der langt flere hastighedsovertrædelser på ruten. Politiet har haft kameraerne tændt i alt 63 timer i løbet af de 42 målinger, hvilket svarer til et gennemsnit på 55 fartovertrædelser i timen.

Folk ræser om natten

"Vi har oplevet grove overtrædelser af hastighedspåbuddet på 80 km/timen," siger Leif Sørensen, fagprojektleder fra Vejdirektoratet.

Vi har oplevet grove overtrædelser af hastigheds- påbuddet på 80 km/timen
Leif Sørensen, fagprojektleder i Vejdirektoratet

"Især når der er blevet arbejdet om natten, og vi med hjælp fra politiet har været nødt til at indskrænke trafikken til kun ét spor," tilføjer projektlederen.

To gange har han oplevet, at en underleverandør på natarbejde ganske enkelt pakkede sammen og tog hjem igen.

"Selvom politiet var til stede, var det ganske enkelt for farligt," siger Leif Sørensen.

150 km/t ved 50 km-skiltet

Også Jesper Engelund genkender de farlige situationer om natten, når politiet har været med til at indskrænke trafikken til blot ét spor. Han fortæller, at en politipatrulje på natarbejde under et vejarbejde benyttede lejligheden til at kontrollere fart med en laserpistol.

Her præsterede en bilist at tordne forbi 50 km/timen-skiltet med 150 km/timen. Og også i weekenden går det stærkt, tilføjer vicepolitikommissæren fra Sydøstjyllands Politi, som så sent som i søndags havde mandskab ude ved motorvejen.

"Vi begyndte kl. 6.46, og i den første time målte vi 245 biler - og 100 af dem kørte for stærkt. Vi fortsatte frem til kl. 10.17 - i treenhalv time - og vi fotograferede i alt 400 bilister. De hurtigste kørte mellem 129 og 137 km/timen," fortæller Jesper Engelund.

Fotosystemet slår "sent" til

Politiet har i år registreret 91 ulykker på strækningen, men er sluppet for alvorlige ulykker. Især de omfattende kødannelser, som har plaget vejarbejdet i dagtimerne, har forhindret de grimme ulykker.

"Det er jo voldsomt med omkring to ulykker om ugen, men reelt er der sket mange flere ulykker derude, fordi næsten alle ulykkerne har været bagende-kollisioner ved lav fart, hvor politiet ikke har været indblandet. Der har været så meget kø i dagtimerne, at det har været svært at overhale og køre stærkt," forklarer Jesper Engelund.

Vejomlægning ophævet i nat

Vejdirektoratet og politiet kunne delvist ånde lettet op i nat, da mange måneders trafikomlægning blev afsluttet.

Fra marts til i går, torsdag, har et af de sydgående spor været lagt over i det nordgående spor, hvor trafikanterne har klemt sig sammen på tre smalle spor. Omvendt har der kun været én vognbane i det sydgående spor.

Det meste af denne "3+1"-løsning har været omfattet af en hastighedsnedsættelse til 80 km/timen, mens der visse steder har været skiltet ned til 50 km/timen.

Begrænsningerne gælder hele tiden

Men selvom arbejdet nu er færdigt, og trafikken er tilbage i normale folder, så er hastigheden stadig begrænset til 80 km/timen, og det vækker bekymring hos Vejdirektoratet.

"Jeg kan godt forestille mig, at der bliver problemer med at få bilisterne til at holde hastigheden nede," siger Leif Sørensen.

Hos Sydøstjyllands Politi lover Jesper Engelund, at man vil gøre, hvad man kan for at få dæmpet farten.

"Vi gør det, vi mener, at vi kan gøre ved at køre ud og måle fart - hver uge," siger politimanden, som har en opsang til bilister, som selv fortolker færdselsloven.

"Der har været en tendens til, at folk fortolker det sådan, at de ikke skal overholde hastighedsbegrænsningen, fordi det ser ser ud som om, at der ikke er folk på arbejde. Men det er ikke meningen, at man skal fortolke de skilte," fastslår Jesper Engelund.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Jyllands-Postens Nyhedsoverblik
Annonce
Indland lige nu
Tophistorie

De største indvandrergrupper får de laveste karakterer i folkeskolen

Danmarks Statistik offentliggør for første gang karakterer for elever med indvandrer- eller efterkommerbaggrund i folkeskolen.
forsiden lige nu

De største indvandrergrupper får de laveste karakterer i folkeskolen

Danmarks Statistik offentliggør for første gang karakterer for elever med indvandrer- eller efterkommerbaggrund i folkeskolen.

Plasticdims skal hindre kostbar fejltankning

Dansk opfindelse skal skabe billig løsning på et velkendt problem på tankstationerne.

Kvinde dræbt af knivstik på Amager

Gerningsmanden, som er på fri fod, er formentlig en af kvindens bekendte, siger politiet.

Betjent: "Min samvittighed er ren"

Den mest omtalte politibetjent i USA stod natten til onsdag frem på amerikansk tv.

Pensionsselskaber bruger detektiver til at overvåge kunderne

Pensionsselskaber overvåger kunderne for at komme svindel med tab af erhvervsevne til livs.

Bjørne-Banden har fået det sværere

Danskerne passer bedre på hjemmet, siger politiet. Vi er stadig tæt på europarekord i indbrud, siger forsikringsbranchen.
Annonce
Annonce
Vejrdata fra Vestas.
Præsenteret i samarbejde med
Indland
 • Ingen ved rigtigt, hvad Grønland skal leve af

  Under sidste valg lød det store olie- og råstofeventyr til at være lige rundt om hjørnet. Men i dag er ikke én mine i drift. Heller ikke fiskeriet går fremad, og Grønlands økonomiske udsigter er i det hele taget »meget dystre«, siger vismand.

  Thornings erhvervsklub og Løkkes morgenmad med 3F

  Socialdemokraterne og Venstre har gode grunde til at forsøge at trænge ind på hinandens traditionelle hjemmebaner.

  Digitale børn udfordrer daginstitutioner

  Vi er midt i en hæsblæsende omvæltning af selve barndommen. Børn er online på iPads, inden de kan tale, og den digitale verden fylder så meget, at det ændrer vuggestuer og børnehaver. Jyllands-Posten har besøgt en af de børnehaver, hvor de er længst.

  Hård kritik af udskydelse af Kattegat-analyse

  Oppositionen kritiserer transportminister Magnus Heunicke (S) for løftebrud på grund af forsinkelsen af Kattegat-analyse.

TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce