*

Politi og retsvæsen

Overblik: De formodede sygehusdrab i Nykøbing Falster

En 31-årig kvinde er tiltalt for at have dræbt tre patienter i forbindelse med sit arbejde som sygeplejerske.

Mandag fortsætter retssagen om en serie formodede drab på sygehuset i Nykøbing Falster. Herunder kan du læse om den usædvanlige sags hidtidige forløb:

* 2. marts 2015 blev en sygeplejerske fremstillet i grundlovsforhør. Sigtelsen lød på tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter, der var indlagt på sygehusets akutafdeling.

* Politiet mente, at kvinden havde givet patienterne en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som stesolid. I forbindelse med drabsforsøget optrådte også et tredje præparat, Cordarone.

* Forbrydelserne skulle ifølge politiet være sket på sygeplejerskens nattevagt fra 28. februar og frem til om morgenen 1. marts.

* Politiet fik nys om sagen, da en læge, som er kæreste med en kollega til kvinden, anmeldte sagen 1. marts.

* Kollegaen havde været på vagt med kvinden, hvor tre patienter var døde, mens en fjerde var blevet genoplivet. Kollegaen mente at have overrasket den 31-årige, da hun med to store sprøjter stod bøjet over den patient, der overlevede.

* Anklagemyndigheden mener at have fundet "gerningsvåbnet" i form af en brugt sprøjte. I sprøjten har man fundet en blanding af de tre stoffer, som nær havde taget livet af en af patienterne.

* Fagfolk har forklaret, at man aldrig blander medikamenter i samme sprøjte. Fundet af tre stoffer i samme sprøjte er derfor højst usædvanligt.

* Det påpeges imidlertid, at der på sprøjten hverken er fundet dna eller fingeraftryk fra sygeplejersken.

* 11. august blev kvinden sigtet for endnu et drab, som ifølge politiet blev begået på en patient på kvindens tidligere afdeling tilbage i 2012.

* I månederne herefter præsenterede anklagemyndigheden en stribe resultater fra efterforskningen.

* Blandt andet kom det i oktober frem, at man nu også sigtede kvinden for at have udsat sin syvårige datter for livsfare. Ifølge sigtelsen havde hun givet pigen det kraftige og afhængighedsskabende sovemiddel Zopiclone, som ikke er beregnet til børn.

* I november kunne anklager Michael Boolsen berette, at sygeplejersken lider af en såkaldt histrionisk personlighedsforstyrrelse. Kendetegnende ved lidelsen er "tilbøjelighed til dramatisering", "egocentricitet" og "manglende tanke for andre".

* Knap 11 måneder efter anholdelsen - 28. januar 2016 - besluttede Statsadvokaten i København at rejse tiltale for tre drab og et drabsforsøg.

* I 2012 skal kvinden ifølge anklagemyndigheden have dræbt den 72-årige Arne Herskov, mens ofrene fra den skæbnesvangre nattevagt i 2015 menes at være den 66-årige Viggo Petersen og den 86-årige Anna Lise Poulsen.

* Patienten, som menes at være blevet forsøgt dræbt, er den 73-årige Maggi Rasmussen.

* Statsadvokaten har samtidig vurderet, at beviserne for et fjerde drab er for svage til en tiltale. På samme måde er der heller ikke rejst tiltale for, at kvinden har bragt sin datters liv i fare. Hun tiltales dog stadig for at have givet datteren det afhængighedsskabende sovemiddel.

* Efter planen kommer sagen til at køre over cirka 30 retsdage. Dommen ventes i slutningen af juni.

Kilder: Anklageskriftet, anklager Michael Boolsen og forsvarsadvokat Jørgen Lange.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
En meget begejstret anmelder: Audi har med A3 begået et kæmpeskridt for biludviklingen
Det, der ligner et facelift med den bløde pensel, er i virkeligheden en af sæsonens helt store nyheder. Den nye Audi A3 indeholder elementer, som man ellers mest forventer af fremtidens biler. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her