*

Her er bedst at bo
Politi og retsvæsen

Danmark rykker Rumænien for svar om tyvekoster

Nu gør anklager et nyt forsøg på at få fat i maskiner, som rumænsk politi bad chauffør om at stjæle i Skive.

De rumænske myndigheder bliver nu igen spurgt om, hvad der mon er blevet af nogle store tyvekoster, som blev stjålet i Skive.

Det oplyser Danmarks repræsentant i Eurojust, som er det europæiske anklagersamarbejde.

Tyveriet af tre entreprenørmaskiner skete tilbage i november 2013. I en lastvogn kørte en chauffør maskinerne til Rumænien.

Men senere viste det sig, at han ikke handlede på egen hånd. Han var styret og betalt af de rumænske myndigheder.

Rumænsk politi havde bedt chaufføren om at udføre tyveriet, sådan at politiet kunne blive bedre i stand til at afsløre mafiakriminalitet. Han var dermed en såkaldt agent.

Både kuppet i Skive og et tilsvarende i Ulfborg foregik imidlertid helt uden de danske myndigheders viden eller accept.

Derfor rejste anklagemyndigheden tiltale mod chaufføren, men selv om han havde begået de to tyverier, er han blevet frifundet. Han var i god tro på grund af sin aftale med rumænsk politi, har domstolene slået fast.

Den usædvanlige affære er dog ikke lagt på hylden i Danmark. De tre stjålne maskiner fra Skive er nemlig endnu ikke blevet bragt tilbage til Danmark.

Hidtil har det været politiet, der har bedt Rumænien om maskinerne, men uden held - og nu er det anklagemyndigheden, der rykker.

- Jeg er blevet bedt om at undersøge sagen, siger statsadvokat Jesper Hjortenberg, som er den danske anklagemyndigheds repræsentant i Eurojust.

Opgaven kom forleden fra Statsadvokaten i Viborg. Her forklarer vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen, at initiativet blandt andet skyldes "sagens mediedækning". I flere artikler har Ritzau de seneste dage beskrevet den specielle sag.

Snart er der gået to år, siden Syd- og Sønderjyllands Politi i en retsanmodning første gang bad om at få udleveret maskinerne.

Derefter har Midt- og Vestjyllands Politi i 2015 sendt flere rykkere, oplyser Jakob Berger Nielsen.

I Vestre Landsret har chaufføren fortalt, at serienumrene på maskinerne blev fjernet. De blev udleveret til personer, som mafiaen havde udpeget. Han ved, at den ene blev solgt.

Det er Codan, der har erstattet tabet for virksomheden Scantruck i Skive. Forsikringsselskabet ønsker dog ikke at kommentere udviklingen i sagen.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: For fattig til at elske

Jacob Strand Nielsen , kunstner og arkitekt
Staten tvinger mig ud i et tvangsægteskab og en tvungen flytning, for at jeg kan være sammen med manden, jeg elsker.

JP mener: S og principperne

I forrige uge blev portrættet af Helle Thorning-Schmidt præsenteret af hende selv på Christiansborg.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen. Kridt skoene og følg med på en improviseret vandretur rundt i London. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her