*

Politi og retsvæsen

Lækket liste fra IS belaster tiltalt i dansk terrorsag

Ifølge Politiken er 23-årig mand blandt 12 danskere på lækket liste over personer, der har sluttet sig til IS.

En omfattende læk af fortrolige dokumenter fra Islamisk Stat, IS, belaster nu hovedpersonen i Danmarks første retssag om en persons tilslutning til den ekstremistiske bevægelse.

Det skriver Politiken.

Lækagen, som flere internationale medier omtalte i sidste uge, rummer 22.000 dokumenter med blandt andet spørgeskemaer, som mindst 1736 IS-krigere har udfyldt for at blive indrulleret i bevægelsen.

Hidtil er to danske dæknavne blevet nævnt i forbindelse med lækagen, men i dokumenterne optræder hele 12 danske krigere, skriver Politiken. Avisen har kunnet bekræfte identiteten på mindst syv af dem.

Blandt dem er den 23-årige tyrkiskdansker EC, der i december som den første hidtil i Danmark blev tiltalt efter den såkaldte terrorparagraf for at lade sig hverve af Islamisk Stat til at begå terrorhandlinger.

Sagen kan koste den tiltalte statsborgerskabet og seks års fængsel og desuden få principiel betydning for fremtidige retssager mod danske syrienkrigere.

Ifølge dokumentet ankom EC til Islamisk Stats territorium 2. september 2013, nogle måneder efter at han ifølge tiltalen rejste til Syrien. I spørgeskemaet angives EC's funktion som "kriger", dog uden at have kamperfaring.

De nye oplysninger kan blive vigtige i den kommende retssag, vurderer professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard:

- Dommere skal bruge deres erfaring og sunde fornuft til at afgøre kvaliteten og vægten af et bestemt bevis. Retten vil så anlægge en helhedsvurdering, og i den forbindelse kan det sagtens tænkes, at oplysningerne i IS-dokumentet vil være egnet til at underbygge tiltalen, siger Jørn Vestergaard til Politiken.

Statsadvokat i København Lise-Lotte Nilas ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger i sagen, men har tidligere sagt til Politiken, at anklagemyndigheden "mener at kunne bevise, at tiltalte har ladet sig hverve til en terrororganisation".

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Forskere har fundet mulig sammenhæng mellem migræne og slagtilfælde ved operationer
En ny amerikansk journalgennemgang viser, at personer med migræne oftere får slagtilfælde under eller efter en operation. Men det er noget sludder, siger dansk forsker, der mener, at studiet unødigt skræmmer folk med migræne. 
Se flere
»Sangen "Iben Hjejle” er en hyldest til rappenskralderne«
Trioen Bogfinkevej elsker Aarhus, har pladekontrakt med Universal Music og hitter stort med singlen ”Smilets by”. Se og hør en bid af trioens næste single ”Iben Hjejle”, der udkommer i februar. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her