*

Politi og retsvæsen

Skibsinspektør: Jeg smed guldkorn ud om Scandinavian Star

Tre år efter dødsbrand på færge smed skibsinspektør potentielt afgørende notesbog ud om sine observationer.

Den pensionerede skibsinspektør Flemming Thue Jensen. Foto: Hakon Mosvold Larsen/AP

En pensioneret skibsinspektør har destrueret potentielt afgørende notater om brandene på færgen Scandinavian Star.

Som Søfartsstyrelsens hovedundersøger undersøgte Flemming Thue Jensen som en af de første skibsbranden tilbage i 1990, der kostede 159 mennesker livet.

I et retsmøde i Københavns Byret fortæller den pensionerede skibsinspektør onsdag, at han tre år efter katastrofen destruerede sine noter.

- Det var så voldsomme indtryk, og vi havde set så mange grimme ting. Så da der var gået tre år, kunne jeg ikke længere holde ud at se på noget, hvor der stod Scandinavian Star. Jeg smed min sorte bog med alle guldkornene ud, siger Flemming Thue Jensen.

Han fortæller, at han i to tilfælde i 1990 mundtligt informerede norske efterforskere om sin mistanke. Det resulterede dog ikke i, at han blev indkaldt til afhøring.

- Vi havde en forventning om, at vi ville blive indkaldt af norsk politi, hvor vores oplysninger ville have været guld værd. Men det skete ikke. Derfor gik vi ud fra, at norsk politi havde styr på det, siger Flemming Thue Jensen.

Anledningen til onsdagens retsmøde er, at skibsinspektøren efter 26 års tavshed for nylig valgte at stå frem i medierne og fortælle om sine mistanker i sagen.

Han mener, at besætningsmedlemmer med vilje saboterede skibet og startede de dødelige brande.

For de norske efterforskere var oplysningen tilsyneladende ny, og derfor afhøres Thue Jensen nu ved en såkaldt indenretlig afhøring.

Det indebærer, at en dommer overværer afhøringen og dikterer svarene til retsbogen.

I retten fortæller Flemming Thue Jensen, at han i forbindelse med sin inspektion af skibet observerede et hydraulikrør, der var beskadiget.

- Der var stillet madrasser op, så ilden kunne få fat. Det var sabotage, fastslår han.

Oplysningen er central, fordi denne brand først opstod cirka 12 timer efter hovedbranden. På det tidspunkt var de overlevende passagerer evakueret, så det indsnævrer kraftigt kredsen af mistænkte.

I løbet af retsmødet er det forventningen, at Thue Jensen vil sætte navne på de besætningsmedlemmer, som han mistænker for at stå bag.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Grin i mørket

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
TV: Den fandenivoldske landsbykonge. Klip 3 - Den gamle mand
Jørgen Søvndal har en god forretning, og han tjener mange penge. Han bruger nogle af dem til at gøre landsbyen Linde til et bedre sted at bo. Men i hans engagement ligger også en skjult kritik af 'systemet', som, han mener, af og til holder ham tilbage. Passionerede og lokalpatriotiske erhvervsdrivende findes i hele landet, og de kan være afgørende for landdistrikterne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her