*

Her er bedst at bo
Politi og retsvæsen

Hvepsebo: Retten var klar til at straffe bagmand hårdere

Hvis anklageren havde argumenteret for det, var dommeren villig til at straffe sagens bagmand hårdere.

På trods af at bagmanden i Hvepsebo-sagen, 47-årige Evelin Danila, mandag ved Retten i Lyngby blev idømt den hårdest mulige straf for sine forbrydelser, lagde dommeren op til, at straffen kunne være blevet endnu hårdere.

- Retten har valgt at idømme syv år og elleve måneders fængsel, fordi vi synes, denne sag er så grov, siger sagens dommer, Jette Christiansen, i forbindelse med strafudmålingen.

- Der er så skærpende omstændigheder i denne sag, at vi (retten, red.) nok også var villige til at gå højere end maksimumsstraffen for denne slags forbrydelser. Men anklagemyndigheden har ikke bragt paragraf 88 i spil, og så vil retten ikke gøre det.

Paragraf 88 i den danske straffelov gør det muligt at idømme en straf, som er højere end den maksimale straf.

Hvis der for eksempel er tale om særdeles skærpende omstændigheder, kan straffen overstige den højest mulige straf med indtil det halve.

Anklageren i sagen, senioranklager Jette Malberg, er godt tilfreds med dommene på trods af den missede mulighed for en endnu højere straf til bagmanden.

- Anklagemyndigheden er utroligt tilfreds med rettens afgørelse, som er i overensstemmelse med det, Anklagemyndigheden havde påstået, siger senioranklageren.

Når du hører dommeren i dag, ville du så gerne have argumenteret for at benytte straffelovens paragraf 88?

- Der er ingen præcedens for at bruge paragraf 88 i denne slags sager, så det er svært at sige. Måske havde vi gjort det, hvis vi havde haft en krystalkugle og kunne kigge ind i fremtiden, siger Jette Malberg.

I Operation Hvepsebo, som politiet har døbt sagen, er i alt 26 personer tiltalt for at have lokket 300 fattige rumænere til Danmark og udnyttet dem til økonomisk kriminalitet for op mod 40 millioner kroner.

Dommeren kalder foretagendet for en "kriminel organisation, hvor formålet kun var økonomisk vinding".

Politiet har efterforsket Hvepsebo-sagen i fem spor, og det er i sagens spor 1, at der mandag er faldet dom over 13 personer, der fik fængselsstraffe på mellem tre år og syv år og elleve måneder.

Der har været afholdt over 40 retsmøder i spor 1 alene.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: For fattig til at elske

Jacob Strand Nielsen , kunstner og arkitekt
Staten tvinger mig ud i et tvangsægteskab og en tvungen flytning, for at jeg kan være sammen med manden, jeg elsker.

JP mener: S og principperne

I forrige uge blev portrættet af Helle Thorning-Schmidt præsenteret af hende selv på Christiansborg.
 

Fridage kan koste ældre i efterløn

32 årlige seniorfridage skulle være en af goderne ved de nye private overenskomster, men topforhandlerne har sovet i timen eller fortiet oplysninger, lyder kritikken.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen. Kridt skoene og følg med på en improviseret vandretur rundt i London. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her