*

 

Politi og retsvæsen

Forsker: Sjældent at unge i Vesteuropa planlægger angreb

Uden for Europa er der talrige eksempler på, at unge skrider til radikale handlinger, men ikke her, lyder det.

Den jødiske skole Carolineskolen på Østerbro i København. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Det er sjældent set i Danmark og Vesteuropa.

Sådan lyder det fra Carsten Bagge Laustsen, terrorforsker og lektor i statskundskab på Aarhus Universitet, efter at en 16-årige pige sammen med en 24-årig tidligere syrienkriger er sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

- Hvis det viser sig, at pigen og den unge mand har planlagt angreb mod skolerne, vil det være et meget sjældent tilfælde. Uden for Europa er der dog talrige eksempler, siger Carsten Bagge Laustsen:

- I Palæstina forekommer det forholdsvis hyppigt med eksempelvis unge selvmordsbombere, som kan være blevet trigget til en radikal handling, fordi et familiemedlem er blevet dræbt.

Anklager Pigen fra Kundby planlagde angreb på to skoler

- Derudover ser man ofte, at det sker i samarbejde med voksne, når børn udfører sådanne handlinger.

Carsten Bagge Laustsen bider mærke i, at pigen fra Kundby er konvertit, og ifølge ham er der mange konvertitter blandt radikale islamister, da der er en tendens til, at troen hos konvertitter får et mere radikalt udtryk.

PET: Kundby-sag øger ikke terrortrussel

- Det er en måde at vise, at man er stærk i sin tro, og at man vil det fuldt ud. Hvis man har været troende hele sit liv, melder behovet for at bekræfte sin tro sig ikke nødvendigvis på en lige så radikal og presserende måde, siger Carsten Bagge Laustsen.

Den såkaldte Kundby-sag brød ud 13. januar efter en politiaktion i den lille by Kundby ved Holbæk. Her blev den dengang 15-årige pige anholdt. Dagen efter blev den 24-årige mand anholdt i Østjylland, efter at han havde meldt sig til politiet.

OVERBLIK: Hvad er Kundbysagen?

Både den 16-årige pige og den 24-årige mand er blevet varetægtsfængslet frem til 30. marts.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Kan du vurdere, hvad dette hus bør koste?

Regeringen vil sende et fly på vingerne, der skal fotografere alle boliger i Danmark. Luftbillederne skal lægges til grund, når embedsmænd skal vurdere værdien på omkring 350.000 boliger.
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Viden
Trafikstøj og bilos kan øge risikoen for svangerskabsforgiftning
Gravide kvinder, der bor i områder med støj og luftforurening fra trafik, har større tendens til at få svangerskabsforgiftning, viser ny dansk forskning. 
Se flere
Kommunale studieture: Var de skattekronerne værd?
I løbet af fem år har Aarhus Kommune brugt tæt på 3,5 mio. kr. på 16 studieture. Selvom studieturene ifølge eksperter har et element af frynsegode, kan rejserne også give inspiration til det politiske arbejde og lukke ned for dårlige idéer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her