*

Politi og retsvæsen

Sigtelser for menneskesmugling boomer i år

Politiet har på syv uger anholdt flere personer for menneskesmugling end i de første seks måneder sidste år.

109 personer er i løbet af årets første syv uger sigtet for menneskesmugling. i 2015 blev 72 sigtet på de første seks måneder. Foto: Benjamin Nolte/AP

Dansk politi har aldrig fanget så mange menneskesmuglere som nu, skriver metroXpress.

I de syv første uger af 2016 har politiet sigtet 109 personer for menneskesmugling. I de første seks måneder sidste år lå tallet på 72.

- Vi er begyndt at se flere, siden vi i begyndelsen af året intensiverede kontrollen.

- En del er kriminelle - andre er folk, der bryder loven for at hjælpe. Det er lige fra folk, der har taget en enkelt tur, til en sag hvor vi har sigtet en for at smugle 43 til Danmark, siger politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til metroXpress.

Han oplyser, at en dom for menneskesmugling er på mindst 30 dages fængsel.

Grænsekontrollen fortsætter – 230.000 er blevet tjekket

- Nogle er en del af internationale netværk - og dem er vi i dialog med Europol om at opklare. Vi har taget menneskesmuglere i biler, busser og tog - ja, sågar til fods, siger han.

De fleste bor i Danmark eller i vores nabolande, men har ifølge politiet ofte samme etniske oprindelse som de personer de forsøger at smugle hertil.

Syd- og Sønderjyllands Politi har også oplevet tendensen.

- Hvor vi tog en del i begyndelsen af året, så ser der ud til, at vi den seneste uge har taget færre. Det er muligt, at menneskesmuglerne har opdaget, at vi står der, siger vicepolitiinspektør Palle Linné til metroXpress.

Så meget er asyltallet faldet efter grænsekontrollen

Dansk Folkeparti vil bruge de nye tal til at kræve mere grænsekontrol.

- Det viser jo, at grænsekontrol virker. Vi vil straks bede ministeren se på en fuldt dækkende grænsekontrol, siger retsordfører Peter Skaarup.

SF's retsordfører Lisbeth Bech Poulsen efterlyser bedre statistik.

- Der er jo voldsom forskel på, om man gør det organiseret eller har følt, man gør en god gerning ved at køre en over grænsen, siger hun til metroXpress.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Slotsferie på sønderjysk: Gram Slot - fra nedslidt ruin til økologisk kraftcenter
Et utal af arrangementer lokker hvert år over 120.000 besøgende forbi Gram Slot i Sønderjylland. Det er muligt at overnatte på slottet, og så kan man også blot stoppe op på forbivejen og klappe dyrene i minizooen. 
Se flere
Bolig
Hvad gør du, hvis trægulvet knirker?
Knirkende gulvbrædder kan være irriterende, men de er heldigvis relativt lette at reparere, hvis hele gulvet ikke skal skiftes. Få et godt tip her fra Bolius. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her