*

Politi og retsvæsen

Sigtelser for menneskesmugling boomer i år

Politiet har på syv uger anholdt flere personer for menneskesmugling end i de første seks måneder sidste år.

109 personer er i løbet af årets første syv uger sigtet for menneskesmugling. i 2015 blev 72 sigtet på de første seks måneder. Foto: Benjamin Nolte/AP

Dansk politi har aldrig fanget så mange menneskesmuglere som nu, skriver metroXpress.

I de syv første uger af 2016 har politiet sigtet 109 personer for menneskesmugling. I de første seks måneder sidste år lå tallet på 72.

- Vi er begyndt at se flere, siden vi i begyndelsen af året intensiverede kontrollen.

- En del er kriminelle - andre er folk, der bryder loven for at hjælpe. Det er lige fra folk, der har taget en enkelt tur, til en sag hvor vi har sigtet en for at smugle 43 til Danmark, siger politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til metroXpress.

Han oplyser, at en dom for menneskesmugling er på mindst 30 dages fængsel.

Grænsekontrollen fortsætter – 230.000 er blevet tjekket

- Nogle er en del af internationale netværk - og dem er vi i dialog med Europol om at opklare. Vi har taget menneskesmuglere i biler, busser og tog - ja, sågar til fods, siger han.

De fleste bor i Danmark eller i vores nabolande, men har ifølge politiet ofte samme etniske oprindelse som de personer de forsøger at smugle hertil.

Syd- og Sønderjyllands Politi har også oplevet tendensen.

- Hvor vi tog en del i begyndelsen af året, så ser der ud til, at vi den seneste uge har taget færre. Det er muligt, at menneskesmuglerne har opdaget, at vi står der, siger vicepolitiinspektør Palle Linné til metroXpress.

Fakta Så meget er asyltallet faldet efter grænsekontrollen

Dansk Folkeparti vil bruge de nye tal til at kræve mere grænsekontrol.

- Det viser jo, at grænsekontrol virker. Vi vil straks bede ministeren se på en fuldt dækkende grænsekontrol, siger retsordfører Peter Skaarup.

SF's retsordfører Lisbeth Bech Poulsen efterlyser bedre statistik.

- Der er jo voldsom forskel på, om man gør det organiseret eller har følt, man gør en god gerning ved at køre en over grænsen, siger hun til metroXpress.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her