*

Politi og retsvæsen

Jurist: Internetovervågning krænker privatlivet

Regeringen foreslår logning af forbrugernes internetvaner på telefoner. Forslaget bekymrer tænketank.

Et stort indgreb i retten til privatliv og et brud på databeskyttelsen.

Sådan lyder ordene fra Jacob Mchangama, jurist og direktør for den juridiske tænketank Justitia, efter at regeringen foreslår at genindføre logning af mobilbrugernes internetvaner.

- Der er ingen tvivl om, at det er en markant udvidelse af logningsreglerne. Umiddelbart ser jeg det som meget problematisk, siger han til Ritzau.

Telebranchen er rystet over massiv registrering på nettet

Justitsministeriet vil genindføre den omstridte sessionslogning - registrering af brugernes aktivitet på internettet - som ellers blev afskaffet i 2014, da den havde vist sig ikke at leve op til formålet, nemlig at hjælpe politiets efterforskning.

- Det her vil være et stort indgreb i retten til privatliv, og jeg mener, at det er brud på databeskyttelsen. Jeg kan godt blive i tvivl, om reglerne er i overensstemmelse med menneskerettighederne. Det her virker forhastet, siger han.

Under den tidligere ordning skulle teleselskaberne udtage stikprøver af data fra centrale steder på nettet. Nu lægges der op til en "logning af hver eneste session, der bliver foretaget på internettet relateret til den enkelte bruger.

Politiet: Vi har brug for at overvåge Skype og Messenger

Politiet har dog klart tilkendegivet, at man gerne ville have logningen tilbage. Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet, sagde i maj til Berlingske, at politiet mangler adgang til de digitale fodspor, der hver dag efterlades online.

Jacob Mchangama kan forstå ræsonnementet. Men han mener, at man bør gribe det anderledes an.

- I stedet for at masseovervåge alle, bør politiet give teleselskaberne besked om at overvåge, hvis der er mistanke om en forbrydelse. Hvis mistanken styrkes, bør politiet få en dommerkendelse, før de kan få adgang til dataene, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Få plads med skrå reoler
Boligredaktøren udvælger hver uge et antal aktuelle historier og nyheder fra boglig- og designbranchen. 
Se flere
Test: Samsungs Galaxy A5 (2017) - en sejlivet mobil
Samsungs Galaxy A5 (2017) fungerer godt, er pæn at se på og holder længe på en optankning. Prisen må Samsung dog godt se på igen. 
Se flere
Undgå vintertrætte fødder med få simple råd
Varmt fodtøj i den kolde tid kan være hårdt for fødderne. Derfor er det vigtigt, at du plejer dem grundigt for at undgå tør og sprækket hud. 
Se flere
Viden
Havets græsplæner renser vandet og redder korallerne
Havgræs gør mennesket mange tjenester, og nu viser det sig, at græsset også er i stand til at fjerne farlige bakterier fra havvandet. Det kan komme både koraller, dyr og mennesker til gode. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her