*

Politi og retsvæsen

Rapport: Danmark udsættes for cyberspionage hver dag

Center for Cybersikkerhed vurderer, at truslen fra cyberspionage og -kriminalitet mod Danmark er "meget høj".

Danske myndigheder, virksomheder og borgere er hver dag i konkret og stor fare for at blive udsat for cyberspionage og cyberkriminalitet.

Det fastslår Center for Cybersikkerhed, der kommer med deres trusselsvurdering af netværkssikkerheden for de næste to år i en ny rapport.

Her lyder det, at truslen fra cyberspionage, der særligt rammer myndigheder og innovative virksomheder, er "meget høj", samt at truslen fra cyberkriminalitet, der også kan ramme almindelige borgere, ligeledes er "meget høj".

FAKTA: Hvad betyder en høj cybertrussel mod Danmark?

- Det betyder, at vi er vidende om, at det foregår i øjeblikket, og at vi er meget sikker på, det finder sted, siger chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, til Ritzau.

Ifølge rapporten kender centeret eksempelvis til "næsten daglige angrebsforsøg mod Udenrigsministeriets netværk, som Center for Cybersikkerhed tilskriver fremmede stater og statsstøttede grupper".

Thomas Lund-Sørensen kan ikke oplyse hvilke stater, der er tale om, men oplyser, at man føler sig sikker på, at det ikke er kriminelle hackere.

- Mange af de her angreb, som vi ser og er med til at håndtere, kræver relativt store ressourcer.

- At man udser sig et mål, har meget viden om målet, og at man gentagne gange forsøger at komme ind i systemet. En metode, som kræver en organisation, en struktur og nogle ressourcer som adskiller sig fra det, private hackere er i stand til at gøre, siger han.

I løbet af det sidste år har flere sager i medierne også bekræftet Center for Cybersikkerhed om, at cyberkriminalitet er en konkret og stor fare i Danmark.

Eksempelvis har der i efteråret været mange tilfælde af "ransomware-angreb", hvor almindelige menneskers oplysninger bliver taget som gidsel, så de tvinges til at betale en løsesum til kriminelle hackere for at få adgang til egne data.

Rapporten fra Center for Cybersikkerhed er ikke enestående. Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) udkom med en rapport i efteråret, hvor de også vurderede truslen for cyberspionage som "høj".

I november proklamerede både Venstre og Socialdemokratiet derfor, at de havde lovforslag på vej, der skal geare myndighederne og virksomheder til den forhøjede risiko for cyberspionage mod Danmark.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»... og her er vejrudsigten sendt direkte fra Dokk1«
DR Sporten og DR Vejret begynder indflytning i Dokk1 til juni og sender første gang i februar 2018. Det bliver en gevinst for hele byen, når Aarhus bliver baggrundstæppe for DR-programmerne, mener borgmesteren. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her