*

Her er bedst at bo
Politi og retsvæsen

Politiet må nedprioritere opgaver efter grænsekontrol

Længere sagsbehandlingstid og længere ventetid på »de lettere opgaver« kan blive konsekvensen af politiets indsats ved den dansk-tyske grænse.

Foto: Mathias Svold

Højt terrorberedskab, dagligt beredskab og nu ekstra bemanding ved den dansk-tyske grænse.

Regeringens beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol med stikprøvevis id-kontrol af indrejsende til Danmark trækker ekstra ressourcer ud af politiet.

Flere end 200 betjente i døgnet er sat ind ved grænsen, og det vil kunne mærkes på politiets prioritering af ressourcer.

Efter ét døgn med grænsekontrol: 18 personer nægtet indrejse i Danmark

Det siger politiinspektør Richard Østerlund la Cour, der er chef for Rigspolitiets Nationalt Udlændingecenter, NUC.

»Det vil være forkert at sige, at det her ikke kan mærkes for resten af dansk politi. Man vil måske kunne mærke en længere sagsbehandlingstid, en længere tid på serviceopgaver og en længere ventetid på nogle af de lettere opgaver. Det koster jo ressourcer, og det vil kunne mærkes,« siger han til Jyllands-Posten.

Han kan ikke konkret sige, hvilken betydning den ekstra bemanding ved den dansk-tyske grænse vil få for danskerne, men påpeger dog, at selvom politiet må nedprioritere på nogle områder, vil det daglige akutberedskab over hele landet være intakt.

»Det, der er vigtigt, er, at vi opretholder det grundlæggende beredskabsniveau, som vi skal have i Danmark i forhold til akutte hændelser og hverdagens beredskab,« siger han.

»Men det er klart, at man måske vil kunne opleve, at man ikke får den helt samme service, som man gjorde før, ved opgaverne i den mere lette ende, de mere løse og de servicebeståede opgaver. Det er klart.«

Pind og politiet gav forskellige svar om grænsekontrol

For at kunne håndtere den ekstra opgave ved den dansk-tyske grænse må politiet ifølge Richard Østerlund la Cour omrokere ressourcerne.

Det vil få betydning for politiets samlede ressourceforbrug, men politiinspektøren fastslår, at hverdagsberedskabet og sikkerhedsberedskabet vil forblive på det nuværende niveau.

»Den her grænseopgave er en ny opgave oven i de andre. Vi vil fortsat varetage det daglige beredskab, den generelle sikkerhedsmæssige situation i Danmark, herunder København og andre steder, og det er stadigvæk en situation, som vi har beredskab til at håndtere,« siger han.

Den midlertidige grænsekontrol blev indført blot tolv timer efter, at det svenske transportøransvar trådte i kraft med et krav om, at alle rejsende til Sverige skal vise gyldigt id.

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse fortsætter indtil videre til den 14. januar med mulighed for forlængelse.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Glem guidebogen: Åbn alle sanser og omfavn storbyen på din helt egen måde
Seværdigheder er selvsagt ofte seværdige, men du kan også kaste dig ud i en unik vandring, der er helt din egen, og som ikke kan gennemføres to gange. Kridt skoene og følg med på turen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her