*

 

Politi og retsvæsen

300 rockere skal fængsles i år

Myndighederne styrker igen efterforskningen mod bande- og rockermiljøet. Nu sættes der officielt tal på, hvor mange der skal fængsles i løbet af i år.

I 2012 er der også afsat 50 mio. kr. ekstra til en målrettet bandeindsats i udsatte boligområder, mens også de såkaldte exit-programmer styrkes. Arkivfoto: Ole Lind

300 rockere og bandemedlemmer skal sidde i fængsel, når 2012 er omme. Det er det klare mål, som Rigspolitiet i dag præsenterer for politikerne på Christiansborg, og måltallet er det højeste nogensinde.

»Det er udtryk for, at rockere og bander er parasitter på samfundet. De er dybt kriminelle, og der er behov for, at vi får dem fjernet i højere grad end tidligere. Miljøerne er præget af enorm kriminalitet, som på alle leder og kanter må bekæmpes,« siger justitsminister Morten Bødskov (S) om opjusteringen af rocker-bandeindsatsen.

I 2011 var det politiets mål at frihedsberøve 250 bandemedlemmer, men ved årets udgang sad 356 personer fra miljøerne enten varetægtsfængslet eller afsonede en fængselsstraf.

Nemme sager først

At det faktiske tal var højere end måltallet forklares med, at de nemme sager er taget først. Måltallet er derimod udtryk for de tungere sager.

»Vi har plukket de lavt hængende frugter i bandemiljøet, som var de nemmeste i de første år af bandeindsatsen. Vores erfaring viser, at rockerne og banderne er involveret i mangeartet kriminalitet, og vi bygger samtidig tallet på de efterforskninger, der er i pipelinen. Det gør, at vi er fortrøstningsfulde med at nå måltallene,« siger Kim Kliver, chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.

Politiet vil med andre ord efterforske de tungeste sager mod de tungeste bandemedlemmer.

Afskrækkende effekt

Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi og bandeekspert ved Aalborg Universitet, siger:

»Der er ikke noget, der tyder på, at flere fængslinger er en afgørende præventiv faktor. Men det kan have en afskrækkende effekt på personer lige uden for bandemiljøet, hvis de centrale skikkelser fængsles over en længere periode.«

I 2012 er der også afsat 50 mio. kr. ekstra til en målrettet bandeindsats i udsatte boligområder, mens også de såkaldte exit-programmer styrkes.

Er du enig i, at politiet skal prioritere at få rockerne sat bag tremmer?

Deltag i debatten!

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her