*

Politi og retsvæsen

Tre anholdt for mordplan - to udvises

To tunesere og en dansk statsborger er anholdt for konkrete mordplaner mod Morgenavisen Jyllands-Postens bladtegner Kurt Westergaard, bekræfter Politiet Efterretningstjeneste. Udlændingene udvises administrativt, mens danskeren ventes løsladt efter afhøring.

Chefen for PET, politimester Jacob Scharf, oplyser, at en af de anholdte ved morgenens aktion er en 40-årig dansk statsborger af marokkansk oprindelse.

Han er sigtet for forsøg på overtrædelse af straffe­lovens § 114 om terrorisme.

”Da PET har valgt at skride ind i en tidlig fase for at afbryde planlægningen og gennemførelsen af et terrorrelateret drab, er det imidlertid PET’s forventning, at den pågældende vil blive løsladt efter afhøring, medmindre der fremkommer yderligere oplysninger, som giver grundlag for at fortsætte efterforskningen og eventuelt søge den pågældende varetægtsfængslet,” siger Jacob Scharf i en pressemeddelelse.

Den 40-årige vil efter sin eventuelle løsladelse ”fortsat være genstand for PET’s interesse,” siger PET-chefen.

Tunesere skal udvises

De to andre anholdte er tunesiske statsborgere.

”For begge de to tuneseres vedkommende er der efter udlændingeloven truffet bestemmelse om udvisning, da de må anses for en fare for statens sikkerhed. De to tunesere er indtil videre frihedsberøvet efter udlændingeloven med henblik på udsendelse af Danmark,” oplyser Jacob Scharf.

Politiaktionen skete klokken 04.30 i Århus-området, efter at PET gennem længere tid har overvåget de anholdte.

”Jeg kan bekræfte, at formålet med PET’s indsats i Århus natten mellem den 11. og 12. februar har været at forhindre et planlagt drab på en af tegnerne bag de Muhammed-tegninger, som Jyllands Posten offentliggjorde den 30. september 2005.”

”PET har ikke ønsket at løbe nogen unødig risiko og har derfor valgt at gribe ind i en meget tidlig fase for at afbryde planlægningen og gennemførelsen af drabet. Nattens indsats skal således først og fremmest ses som en præventiv foranstaltning, hvor målet er at forhindre en lovovertrædelse i at blive begået,” siger Jacob Scharf.

Trods anholdelserne fastholder PET den nuværende trusselvurdering i forhold til terror i Danmark.

Bor på skiftende adresser

Den 73-årige Kurt Westergaard er en af de 12 tegnere, som den 30. september 2005 offentliggjorde en tegning af den muslimske profet Muhammed. Gennem mere end tre måneder har Kurt Westergaard og hans 66-årige hustru Gitte stået under PET’s intensive beskyttelse og måttet leve på skiftende, hemmelige adresser, fordi PET havde afsløret attentatplanerne mod Kurt Westergaard.

Planerne var tilsyneladende ganske konkrete, og gik ifølge Jyllands-Postens oplysninger ud på at Kurt Westergaard skulle myrdes ved et attentat mod hans eget hjem.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er der både danske og udenlandske statsborgere i gruppen bag mordplanerne. Anholdelserne baserer sig på, at Politiets Efterretningstjeneste i flere måneder har overvåget gruppen.

Danmark i modvind

Tegningerne og den ledsagende artikel førte til den såkaldte Muhammed-krise, som inkluderede voldelige demonstrationer, boykot af danske varer og afbrænding af danske ambassader.

Kurt Westergaards tegning af profeten med en tændt bombe i turbanen har påkaldt sig særlig interesse. Tegnerens budskab var, at mange misbruger profeten til at legitimere terror, men tegningen er i vide kredse blevet set som en fremstilling af profeten som terrorist.

Efter anholdelsesaktionen udtaler Morgenavisen Jyllands-Postens ansvarhavende chefredaktør Carsten Juste her til morgen:

"Avisens ledelse har gennem flere måneder med dyb bekymring fulgt Politiets Efterretningstjenestes diskrete bestræbelser på at beskytte Kurt Westergaard mod konkrete mordplaner. Efter anholdelserne tidligt tirsdag morgen er mordtruslerne forhåbentligt afværget. Vi føler med Kurt Westergaard og hans familie, som må leve under et ganske urimeligt pres. Det er beskæmmende, at en mand, som på bedste vis passer sit arbejde og udfører det i fuld overensstemmelse med dansk lov, dansk presseetik og dansk avistradition, skal belønnes med dæmonisering og konkrete mordtrusler.

Vi er myndighederne taknemmelige for den professionelt udførte beskyttelse af vores medarbejder."Vred og forbitret

Tegner Kurt Westergaard udtaler:

"Vist frygter jeg for mit liv, når Politiets Efterretningstjeneste fortæller, at bestemte personer arbejder med konkrete planer om at slå mig ihjel. Men jeg har vendt frygten til vrede og forbitrelse. Jeg er vred over, at en ganske almindelig dagligdags handling, som jeg har udført i tusindvis af, skal misbruges til at udløse et sådant vanvid. Jeg har passet mit arbejde, og det gør jeg stadig. Hvor længe jeg skal leve under politibeskyttelse kan jeg ikke vide, men jeg tror, at efterdønningerne af den vanvittige reaktion vil vare så længe, som jeg lever. Det er trist, men det er nu blevet mit livsvilkår. "

null

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her