*

Politi og retsvæsen

Tre anholdt for mordplan - to udvises

To tunesere og en dansk statsborger er anholdt for konkrete mordplaner mod Morgenavisen Jyllands-Postens bladtegner Kurt Westergaard, bekræfter Politiet Efterretningstjeneste. Udlændingene udvises administrativt, mens danskeren ventes løsladt efter afhøring.

Chefen for PET, politimester Jacob Scharf, oplyser, at en af de anholdte ved morgenens aktion er en 40-årig dansk statsborger af marokkansk oprindelse.

Han er sigtet for forsøg på overtrædelse af straffe­lovens § 114 om terrorisme.

”Da PET har valgt at skride ind i en tidlig fase for at afbryde planlægningen og gennemførelsen af et terrorrelateret drab, er det imidlertid PET’s forventning, at den pågældende vil blive løsladt efter afhøring, medmindre der fremkommer yderligere oplysninger, som giver grundlag for at fortsætte efterforskningen og eventuelt søge den pågældende varetægtsfængslet,” siger Jacob Scharf i en pressemeddelelse.

Den 40-årige vil efter sin eventuelle løsladelse ”fortsat være genstand for PET’s interesse,” siger PET-chefen.

Tunesere skal udvises

De to andre anholdte er tunesiske statsborgere.

”For begge de to tuneseres vedkommende er der efter udlændingeloven truffet bestemmelse om udvisning, da de må anses for en fare for statens sikkerhed. De to tunesere er indtil videre frihedsberøvet efter udlændingeloven med henblik på udsendelse af Danmark,” oplyser Jacob Scharf.

Politiaktionen skete klokken 04.30 i Århus-området, efter at PET gennem længere tid har overvåget de anholdte.

”Jeg kan bekræfte, at formålet med PET’s indsats i Århus natten mellem den 11. og 12. februar har været at forhindre et planlagt drab på en af tegnerne bag de Muhammed-tegninger, som Jyllands Posten offentliggjorde den 30. september 2005.”

”PET har ikke ønsket at løbe nogen unødig risiko og har derfor valgt at gribe ind i en meget tidlig fase for at afbryde planlægningen og gennemførelsen af drabet. Nattens indsats skal således først og fremmest ses som en præventiv foranstaltning, hvor målet er at forhindre en lovovertrædelse i at blive begået,” siger Jacob Scharf.

Trods anholdelserne fastholder PET den nuværende trusselvurdering i forhold til terror i Danmark.

Bor på skiftende adresser

Den 73-årige Kurt Westergaard er en af de 12 tegnere, som den 30. september 2005 offentliggjorde en tegning af den muslimske profet Muhammed. Gennem mere end tre måneder har Kurt Westergaard og hans 66-årige hustru Gitte stået under PET’s intensive beskyttelse og måttet leve på skiftende, hemmelige adresser, fordi PET havde afsløret attentatplanerne mod Kurt Westergaard.

Planerne var tilsyneladende ganske konkrete, og gik ifølge Jyllands-Postens oplysninger ud på at Kurt Westergaard skulle myrdes ved et attentat mod hans eget hjem.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger er der både danske og udenlandske statsborgere i gruppen bag mordplanerne. Anholdelserne baserer sig på, at Politiets Efterretningstjeneste i flere måneder har overvåget gruppen.

Danmark i modvind

Tegningerne og den ledsagende artikel førte til den såkaldte Muhammed-krise, som inkluderede voldelige demonstrationer, boykot af danske varer og afbrænding af danske ambassader.

Kurt Westergaards tegning af profeten med en tændt bombe i turbanen har påkaldt sig særlig interesse. Tegnerens budskab var, at mange misbruger profeten til at legitimere terror, men tegningen er i vide kredse blevet set som en fremstilling af profeten som terrorist.

Efter anholdelsesaktionen udtaler Morgenavisen Jyllands-Postens ansvarhavende chefredaktør Carsten Juste her til morgen:

"Avisens ledelse har gennem flere måneder med dyb bekymring fulgt Politiets Efterretningstjenestes diskrete bestræbelser på at beskytte Kurt Westergaard mod konkrete mordplaner. Efter anholdelserne tidligt tirsdag morgen er mordtruslerne forhåbentligt afværget. Vi føler med Kurt Westergaard og hans familie, som må leve under et ganske urimeligt pres. Det er beskæmmende, at en mand, som på bedste vis passer sit arbejde og udfører det i fuld overensstemmelse med dansk lov, dansk presseetik og dansk avistradition, skal belønnes med dæmonisering og konkrete mordtrusler.

Vi er myndighederne taknemmelige for den professionelt udførte beskyttelse af vores medarbejder."Vred og forbitret

Tegner Kurt Westergaard udtaler:

"Vist frygter jeg for mit liv, når Politiets Efterretningstjeneste fortæller, at bestemte personer arbejder med konkrete planer om at slå mig ihjel. Men jeg har vendt frygten til vrede og forbitrelse. Jeg er vred over, at en ganske almindelig dagligdags handling, som jeg har udført i tusindvis af, skal misbruges til at udløse et sådant vanvid. Jeg har passet mit arbejde, og det gør jeg stadig. Hvor længe jeg skal leve under politibeskyttelse kan jeg ikke vide, men jeg tror, at efterdønningerne af den vanvittige reaktion vil vare så længe, som jeg lever. Det er trist, men det er nu blevet mit livsvilkår. "

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her