*

 

Politi og retsvæsen

Øget kriminalitet blandt indvandrere

Kriminaliteten stiger blandt indvandrere og deres efterkommere. Samtidig er den faldet hos folk af dansk oprindelse.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I forhold til mænd af dansk herkomst er førstegenerations-indvandrere overrepræsenteret med 32 procent, skriver Urban.

Blandt indvandrernes efterkommere er overrepræsentationen hele 92 procent. Allerværst ser det ud blandt mænd mellem 20 og 29. Her fik 23 procent i 2006 en dom. Det svarer til næsten hver fjerde, og tallet er én procent højere end i 2005.

De høje tal overrasker og irriterer integrationskonsulent Manu Sareen.

»Jeg havde håbet, at det var tale om status quo eller et fald på grund af højkonjunkturen. Det vidner om, at der er en stor kriminel kerne af indvandrere, der har bidt sig fast,« siger Manu Sareen fra Det Radikale Venstre.

At udviklingen går den gale vej, bekræfter Lars Nicolai Jensen. Han er vicepolitiinspektør hos Københavns Politi og daglig leder af Den Kriminalpræventive Afdeling. Der er heller ikke tegn på, at udviklingen vil vende. Blandt de 15-årige, der blev fremstillet i dommervagten i 2007, er to-tredjedele af anden etnisk herkomst.

»Vi møder her disse vrede unge mænd, der føler, samfundet er imod dem. De glemmer, at det er dem selv, der laver ballade. Det kan de ikke overskue. De føler heller ikke, at deres forældre kan hjælpe dem. Jeg mener, at vi bør gribe ind over for dem lang tid før, det kommer til indbrud og overfald,« fortæller vicepolitiinspektøren.

Politiker og integrationskonsulent Manu Sareen er enig i, at de unge, småkriminelle skal værnes om. Det vigtigste er, at de ikke falder i kløerne på de hårdeste kriminelle i indvandrermiljøet.

»Der er en meget tung gruppe af faste kriminelle i indvandrermiljøet. Dem kan vi lige så godt opgive - de har smagt for længe på de søde frugter i form af lette penge og hurtig magt i gadebilledet. Til gengæld skal vi ikke sende småkriminelle indvandrere i fængsel med disse hårdt belastede typer. Så får de dem som forbilleder, og så bliver de ofte i kriminaliteten, når de kommer ud,« forklarer Manu Sareen.

Han mener, indvandrere generelt lever i "risikofamilier", fordi integrationen i sig selv er en hård belastning. At man er barn i en velfungerende indvandrerfamilie betyder langt fra, at man er sikret mod en kriminel fremtid.

»Første generation af indvandrere er normalt ihærdige efter at arbejde og falder godt til. Men anden og tredje generation lander oftest mellem to kulturer. De oplever forskelsbehandlingen, og så skaber de deres egne miljøer. Desværre er kriminalitet ofte en del af disse miljøer,« forklarer Manu Sareen til Urban.

Kilde: Urban
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Biler
Årets Bil 2017: Her er kandidaterne til årets bilpris
Kåringen af Årets Bil i Danmark byder på godt 20 bilnyheder, der alle er på jagt efter at vinde hæderen. For første gang kan det blive en SUV, der løber med sejren, men hybridbilerne lurer. 
Se flere
Bolig
Hvorfor trækker byggesager ud i nogle kommuner?
I to kommuner tager det kun fire dage, mens det i en anden kommune tager hele 101 dage at få en byggetilladelse, men hvorfor er der så stor forskel på sagsbehandlingen i kommunerne? 
Se flere
Viden
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her