*

København

Psykolog skældt ud for at sige sin mening om kulturer

En københavnsk medarbejder kaldte islam en voldelig religion, da han blev bedt om sit bud på, hvordan man forbedrer integrationen. Det skulle han ikke have sagt.

Socialborgmester Mikkel Warming (EL) er politisk chef for psykologen, der fik en påtale for at sige sin mening. Foto: Niels Hougaard

Kom og giv dit bud på, hvordan vi forbedrer integrationen i kommunen.

Sådan lød indbydelsen til medarbejderne, da Københavns Kommune i februar holdt en konference om blandt andet kriminalitet og radikalisering.

Men opfordringen skulle åbenbart ikke tages bogstaveligt. For psykolog Nicolai Sennels fik efterfølgende en påtale for sit indlæg, og han vælger nu at fratræde sit job, oplyser DRs Orientering og P4 København.

- Jeg vil gerne have, at vi har en saglig debat. Den har jeg opfordret til som psykolog, der arbejder med kriminelle indvandrere til daglig. Det er jeg så blevet straffet for, siger Nicolai Sennels.

Mener, kultur er vigtigst

Under konferencen kom Nicolai Sennels med sin uforbeholdne mening.

- Min væsentligste pointe var, at vi må forstå, hvilke kulturer folk kommer med til vores samfund. Det er tydeligt mht. kriminalitetsstatistikker, religiøs ekstremisme og integrationsproblemer, at det er mennesker, der kommer fra en muslimsk kultur, der har sværest ved at finde en plads i vores samfund, siger Nicolai Sennels.

Han udtalte sig også om Islam som en voldelig religion. Men det må han ikke, siger påtalen, når han repræsenterer sin arbejdsplads.

Talte på forvaltningens vegne

Enhedslistens socialborgmester Mikkel Warming ønsker ikke at udtale sig om påtalen til Nicolai Sennels. Og personalechef i Socialforvalningen, Henrik Dencker, vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger:

- Medarbejdere har selvfølgelig ytringsfrihed, men når man udtaler sig på forvaltningens vegne, skal man udtale sig i overensstemmelse med det værdigrundlag, som vores politikere har vedtaget. Og man skal derfor gøre sig klart, om man udtaler sig som medarbejder eller som privatperson, siger Henrik Dencker til P4 København.

S-borgmester undrer sig

Men den socialdemokratiske integrationsborgmester Jacob Hougaard, er forundret:

- Jeg har jo inviteret folk med kendskab til integration til konferencen, og der er det min forventning, at man kan tale frit, siger Jacob Hougaard.

Og ekspert i ytringsfrihed, Oluf Jørgensen, fra Danmarks Journalisthøjskole, kalder overfor DRs Orientering påtalen en "overreaktion".

Integrationsborgmesteren har nu skrevet til sin borgmesterkollega, Mikkel Warming, for at klage over forløbet.

- Man skal jo ikke lægge mundkurv på medarbejdere, der har en anden personlig eller politisk holdning. Min forventning er, at man giver medarbejderne i kommunen frie tøjler til at deltage i den her debat. Man må tale åbent om kulturer, siger Jacob Hougaard.

Hæmmende debatklima

Nicolai Sennels mener, at debatklimaet om indvandrerkriminalitet og integration i kommunen er hæmmende.

- Jeg mener, at det er farligt for debatten, at der sidder chefer i Københavns Kommune, der aktivt forsøger at lukke munden på medarbejdere. Det er farligt for diskussionen, men også for de mennesker vi prøver at hjælpe og forstå, siger psykologen.

Kilde: DR
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her