*

København

Det er farligt at motionere i København

Luftforureningen i København er så voldsom, at motionsløbere og cyklister risikerer at få alvorlige luftvejs- og kredsløbssygdomme. Eksperter anbefaler, at motionsudøvere tager forholdsregler, før de bevæger sig ud i de københavnske gader.

Luftforureningen i København er så massiv, at en løbetur rundt i byens gader kan være ligeså skadelig for lungerne som passiv rygning.

»Alle storbylunger bliver sorte. Men det er klart, at motionsløbere har en større risiko for at blive udsat for luftforureningen - især hvis de løber i tæt trafikerede områder,« siger professor i miljømedicin Steffen Loft fra Institut For Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Han vil ikke afvise, at luftforureningen kan medføre en risiko for lungekræft, og han påpeger, at der er en tæt sammenhæng mellem luftforureningen og luftvejs- og kredsløbssygdomme.

Kvælstof og sundhed

Det bakkes op af Ole Raaschou-Nielsen, der er fungerende programleder hos Kræftens Bekæmpelse.

»Der er lavet mange undersøgelser, som viser, at der er en sammenhæng mellem luftforureningen og den generelle folkesundhed. Blandt andet kan man se, at der er en større dødelighed og flere hospitalsindlæggelser, når der er høj luftforurening,« siger Ole Raaschou-Nielsen.

På Rigshospitalet mener afdelingslæge på lungeambulatorisk afdeling Ole Meldgaard, at luftforureningen kan være direkte farlig for motionsudøvere, der i forvejen lider af et hjerteproblem.

»Den forhøjede koncentration af kulilte i luften kan medføre en betydelig risiko for hjertestop, hvis man lider af et hjerteproblem. Vi anbefaler ellers normalt disse patienter at dyrke meget motion, men det er helt klart, at de bør holde sig fra steder med meget luftforurening,« siger Ole Meldgaard.

Han anbefaler motionsløberne at tænke sig om, før de vælger deres rute, og det råd er Ole Raaschou-Nielsen og professor Steffen Loft enige i.

»Man bør forsøge at vælge en løberute, hvor der er åbne områder, og hvor der kun er lidt trafik. Desuden er det bedre at løbe, når det blæser, da det fortynder forureningen,« siger Steffen Loft og nævner Nørrebrogade og den trafikerede side af søerne - Søgaderne - i København som eksempler på dårlige løbesteder.

Læs forureningsoversigt

Ole Raaschou-Nielsen er enig.

»Jeg ville personligt ikke løbe steder med meget luftforurening. Godt nok er der endnu ikke nogle helt entydige beviser for en sammenhæng mellem luftforurening og lungekræft. Men de fleste undersøgelser peger i retningen af, at der er en øget risiko,« siger han og anbefaler københavnerne at holde sig væk fra trafikken, når de løber.

Er motionsløberne i tvivl, kan de eventuelt også læse DMUs (Danmarks Miljøundersøgelser) hjemmeside, hvor tallene for luftforurening er opført.

Når motionsløbere er ekstra udsatte for luftforureningen i København, skyldes det, at de typisk trækker vejret gennem munden. De risikerer derfor, at lungerne optager flere af de farlige partikler, som ellers ville blive filtreret fra i næsen. Desuden trækker motionsløbere også vejret mere, og de optager derfor også større mængder luftforurening end for eksempel almindelige fodgængere. Alligevel er alle tre eksperter enige om, at værdien af at dyrke motion er større en risikoen ved luftforureningen. Blot bør man altså i så vidt omfang, som det er muligt, holde sig fra den værste luftforurening.

jp@jpk.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Intern splid truer misbrugscenter
En årelang kamp mellem bestyrelsen for og lederen af Thora Center for seksuelt misbrugte er brudt ud i lys lue og har nu fået de fleste af bestyrelsens medlemmer til at forlade deres post. Imens lukker kommunen kassen for yderligere støtte.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Bolig
Risiko for pest, mund- og klovesyge og salmonella: Det er forbudt at fodre høns med køkkenaffald
Pga. risiko for smitsomme husdyrsygdomme er det ikke lovligt at fodre høns, svin eller andre produktionsdyr med rester fra køkkenet og husholdningen. Læs, hvad du må og ikke må fodre dine høns med. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her