*

København

Kunstnere vil lave kultur i Irma-tårn

11 aktive kunstnere foreslår, at Rødovre Kommune gør Irmas gamle kafferisteri til et kulturcenter for udøvende kunstnere og publikum. Prisen for projektet er godt fem mio. kr, og nu er det op til politikerne at tage imod kunstnernes udspil.Solstrålerne slikker langs siderne på det tårnhøje glasbeklædte kafferisteri, der knejser i det ellers flade Rødovre, og flyder igennem bygningens massive glaspartier.

Indtil 1996 ramte strålerne ristemaskinerne og kaffemøllerne, der var placeret på bygningens seks majestætiske etager.

Men da Irma samme år over-drog tårnet til Rødovre Kommune for det symbolske beløb på 100 kr., forsvandt indmaden fra den store kaffesilo.

Nu har 11 kunstnere, der beskæftiger sig med arkitektur, scenografi, skulptur, billedkunst, kultur- og billedformidling, lejet sig ind på de mange imponerende kvadratmeter. De vil omskabe kafferisteriet til et dynamisk kulturtårn, der dels skal fungere som kunstnernes værksteder og dels som kulturhus for borgere.

Fronten af glassiloen er konstrueret helt åben. Og da arkitekt Bent Mackeprangs bygning blev opført i 1968, blev der ikke sparet på råmaterialerne.

Bygningens seks etager har alle fem meter til loftet og lyse marmorgulve. Kombineret med glas fra gulv til loft giver det nogle ekstremt lyse arbejdslokaler, og som et ekstra plus er der panoramaudsigt ind over København. Fra femte etage kan man skimte Øresund.

Vækstmiljø i Rødovre

Scenograf Thomas Kolding flyttede for tre måneder siden fra et lille lokale på 11 kvadratmeter i St. Kongensgade til kaffetårnet.

»Jeg fatter ikke, at folk gider bo så trangt i centrum af København, når de kan få så store og lyse lokaler til samme pris,« siger Thomas Kolding, der lige har været i New York. Her opdagede han, hvor meget lokalerne i Kaffetårnet minder om pakhusene i USAÕs største by.

Sammen med de øvrige ti kunstnere i kaffetårnet har han de seneste tre måneder udarbejdet kunstnernes vision for husets fremtid. En plan der går under navnet Irma+.

Målet er at udvikle et professionelt og dynamisk miljø med arbejdspladser for cirka 15 kunstnere. Samtidig skal der indrettes gæsteatelierer og gæsteværelser til en håndfuld personer, der inviteres til at undervise eller optræde i kortere perioder. I kælderen skal indrettes et teaterrum, der også kan anvendes til filmforevisninger og som auditorium.

»Gennem udstillinger, performances og udveksling mellem stedets faste brugere og de inviterede personer håber vi at kunne skabe et enestående kunstnerisk vækstmiljø,« siger arkitekt Henrik Valeur.

Lejes et år ad gangen

Kunstnerne i kaffetårnet kan kun tegne lejemål for ét år ad gangen. Og ideen om at skabe et forslag til anvendelse af bygningen var oprindeligt af defensiv karakter. Forstået på den måde, at kunstnerne frygtede at blive sat på gaden, hvis Rødovre Kommune i stedet valgte at bruge de mange kvadratmeter til erhvervslejemål eller simpelt hen rive bygningen ned.

Men i løbet af processen blev gruppen af kunstnere klar over, at deres vision var mere offensiv end defensiv.

Arbejdet med forslaget igennem de seneste tre måneder har været et symbol på selve visionens mål. Altså hvordan de enkelte kunstnere har kunnet suge inspiration fra hinandens arbejde og på den måde komme videre.

Små arbejdsøer

I kaffetårnet arbejder de forskellige kunstretninger på små arbejdsøer i de åbne rum.

Det giver også mulighed for at blande sig i hinandens arbejde i stedet for at arbejde alene i små atelierer i midtbyen.

Bliver kunstnernes vision til virkelighed, står Kaffetårnet til en alvorlig ansigtsløftning.

For at vise, at der sker et skifte i bygningens historie, vil kunstnerne have tilføjet et + til bygningens Irma-logo, som skal forblive på toppen af bygningen. Samtidig skal de lukkede facader males sorte.

Den dyreste del af projektet er en udvendig vareelevator i glas-konstruktion på selve glasfacaden. Prisen ligger omkring tre mio. kr.

I kælderrummene skal indrettes scenegulv og 40-50 tilskuerpladser samt café og garderobe. Selve scenen skabes i skakten, der tidligere rummede kaffesiloer. Med over 20 meter til loftet giver det et specielt rum.

Politikere skal overbevises

Lørdag aften opførte performancegruppen Cantabile 2 teaterforestillingen "Davids rødhårede død" på en midlertidigt indrettet scene i Kaffetårnets kælder. Forestillingen, der er instrueret af Thomas Kolding fra Kaffetårnet, skal give interesserede en smagsprøve på deres vision for kaffetårnet.

Prisen for projektet er godt fem mio. kr. - et beløb som initiativtagerne dels vil hente fra fonde og dels fra kommunen. Målet er derfor at overbevise kommunalbestyrelsen om visionens holdbarhed.

Onsdag var byrødderne inviteret til præsentation af projektet. Men med et fremmøde på blot én politiker var det svært for gruppen bag projektet at overbevise politikerne.

Projektet udstilles på Rødovre Bibliotek fra i dag og til 4. juni.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Mor til afdød datter: Sorgen er til at leve med
Engang var hun hele Danmarks Rikke i "Huset på Christianshavn". I dag er skuespillerkarrieren et overstået kapitel for Kirsten Hansen-Møller. Hun har netop skrevet en gribende beretning om at miste sin datter, der døde af brystkræft i en alder af 26 år - blot få dage efter at hun havde født en lille pige.
Når man selv bor i et glashus
Først boede de i et gennemsigtigt hus i Zoologisk Have og blev en verdensbegivenhed. Nu gentager familien succesen på Rådhuspladsen, hvor de under miljøugen vil føre et "almindeligt" familieliv til offentligt skue for hvem, der måtte komme forbi.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Alene hjemme

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her, og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Det skal du vide, før du vælger p-piller fra
Mange kvinder vælger i disse år p-pillerne fra, men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra lægerne. Så længe du kender til nogle helt basale fakta. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her