*

Indland

Danskere hylder rabiat bevægelse på sociale medier

Isil-bevægelsen er i en klasse for sig selv med hensyn til at sprede sit budskab på nettet, siger eksperter.

Bevægelsen, der er så rabiat, at selv al-Qaeda har slået hånden af den, mistænkes blandt andet for massehenrettelser af irakiske soldater og civile. Arkivfoto: AP

Danske sympatisører bruger de sociale medier til at hylde den militante islamistiske organisation Isil, der de seneste uger har erobret magten i store dele af det nordlige Irak.

På Facebook kan man ifølge Information finde støtteerklæringer, blandt andet fra herboende muslimer, der har været i Syrien for at kæmpe, til Isil.

Ekspert i islamistisk ekstremisme Ann-Sophie Hemmingsen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), bekræfter, at Isil har stor succes med at bruge de sociale medier.

- De er meget dygtige til at bruge de sociale medier. Men det er der faktisk mange aktører inden for den islamistiske verden, som er, siger hun.

Vil skræmme fjender

Ifølge Tobias Gemmerli, der forsker i de islamistiske bevægelsers brug af sociale medier, ligeledes hos DIIS, er der flere formål med gruppens aktiviteter på de sociale medier.

- Deres medieoffensiv har klassiske propagandaformål. De forsøger både at skræmme deres fjender og at legitimere det, de foretager sig, over for medlemmer og sympatisører, siger han.

Men både Ann-Sophie Hemmingsen og Tobias Gemmerli advarer mod at lægge for meget i de danske sympatisørers opbakning.

Særligt propagandakontor

- Det kan selvfølgelig være, man støtter Isil, men der kan også være et element af provokation eller ungdomsoprør i det, siger Tobias Gemmerli til Information.

Ifølge det amerikanske tidsskrift The Atlantic har Isil et særligt propagandakontor, som sørger for at poste materiale på Twitter, YouTube og andre sociale medier. Det samme gør andre militante islamistiske organisationer, men ifølge The Atlantic er Isil i en klasse for sig selv.

Bevægelsen, der er så rabiat, at selv al-Qaeda har slået hånden af den, mistænkes blandt andet for massehenrettelser af irakiske soldater og civile.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her