*

Indland 15.12.2012 kl. 23:00

Hørebranchen trækker regeringen til EU

Tilskud: Klokkeren konkurrenceforvridning i et nyt lovforslag fra regeringen, mener høreklinikker. Venstre mener, at regeringen spiller hasard med en vigtig branche.

Fra den 1. januar nedsættes tilskuddet til høreapparater udleveret fra private høreklinikker med omkring 43 pct., hvis regeringens lovforslag går igennem som planlagt. Arkivfoto: Mik Eskestad

Slaget om det danske høreapparatmarked ender som en EU- klagesag, hvis ikke regeringen udsætter et omstridt lovforslag om tilskud til høreapparater.

Høreapparater
Målet er at spare 130 mio. kr.
  • Der uddeles årligt ca. 120.000 høreapparater på det danske marked – ligeligt fordelt mellem det offentlige system og de private høreklinikker.
  • I det offentlige system er høreapparater, behandling, justering og instruktion 100 pct. gratis. I det private system får kunderne et offentligt tilskud. Hidtil har en dansker kunnet få 11.200 kr. til apparater til to ører. Fra den 1. januar reduceres tilskuddet til 6.350 kr.
  • Regeringens mål er at spare ca. 130 mio. kr. årligt på området med de lavere tilskud.
  • De private danske høreklinikker har indklaget lovforslaget L59 om tilskud til høreapparater for konkurrenceforvridning og brud på fire artikler (artikel 56, 106 – stk.2., 107 og 108) i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.
  • Lovforslaget L59 er et resultat af forskningsforliget mellem regeringen, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Lovforslaget L59 skal efter planen vedtages mandag som en del af efterårets forskningsforlig. Men samtidig er en klage over konkurrenceforvridning på vej til EU-Kommissionen fra de omkring 200 danske private høreklinikker, som bliver ramt af lovændringen.

Kernen i EU-klagen er en påstand om, at lovforslaget bygger på klokkeren konkurrenceforvridning mellem den offentlige og private del af høreapparatmarkedet.

Fra den 1. januar nedsættes tilskuddet til høreapparater udleveret fra private høreklinikker med omkring 43 pct. Det er ikke konkurrenceforvridning, har Sundhedsministeriet under lovarbejdet oplyst over for Konkurrencestyrelsen, som derfor ikke har undersøgt sagen nærmere.

Advokat forudser kaos

Men det er ikke rigtigt og bunder i, at embedsmændene ikke har fået undersøgt lovforslaget med konkurrenceforvridningsmæssig vinkel, siger advokat Anders Torbøl, som fører sagen for høreklinikkerne.

»I Sundhedsministeriet tror de, at man kan sidde og nøjes med at se på selve loven. Men man skal tage højde for det samlede konkurrencemæssige billede, og her er der som udgangspunkt tale om konkurrenceforvridning,« fastslår Anders Torbøl, specialist i konkurrenceret og EU-ret, der fører sagen for høreklinikkerne.

Han mener, at høreklinikkerne har en god sag med flere fortilfælde, men opfordrer samtidig indtrængende regeringen til at udsætte loven for at undgå kaotiske tilstande på området.

»Hvis kommissionen når frem til, at hele dette system er ulovligt, så ender det hele i totalt kaos. Penge skal betales tilbage, og de private aktører vil kunne rejse erstatningssager,« siger Anders Torbøl.

Ifølge EU-klagen ligger forskelsbehandlingen i, at det offentlige fortsat får betalt alle udgifter til høreapparater 100 pct. På det private marked kan man fremover kun opnå et tilskud på høreapparater og den medfølgende behandling på 6.350 kr. for to ører – svarende til et fald på omkring 43 pct. på det samlede tilskud. 80 pct. af kunderne får høreapparater på begge ører, og samtidig bliver tilskuddet nu delt op, således at der gives 2.000 kr. i tilskud til høreapparater til hvert øre, og dermed kan man maksimalt få 2.350 kr. i tilskud til selve behandlingen (tilpasning, justering og instruktion).

Det er en overtrædelse af hele fire artikler i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, lyder det i den 17 sider lange danske version af klagen. Blandt andet artiklerne om ulovlig statsstøtte og om fri udveksling af tjenesteydelser.

Anders Torbøl vurderer, at der vil gå nogle måneder, inden man ved, om EU tager sagen op.

»Vi beder kommissionen om straks at bede regeringen om at sætte lovforslaget i bero. Men det kommer nok til at tage mellem to og tre måneder, inden EU-Kommissionen skal have sendt spørgsmål til regeringen, hvis de vælger at tage sagen op. Derefter har regeringen to måneder til at svare,« siger Anders Torbøl, som orienterede Folketingets erhvervsudvalg om EU-klagen i tirsdags.

Spørgsmål til to ministre

Det har fået Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, til at reagere med spørgsmål til finansminister Bjarne Corydon (S) og erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).

»Regeringen spiller hasard med en meget interessant og spændende branche; man japper og forhaster sig med denne lovgivning og glemmer at undersøge konsekvenserne og det juridiske tilstrækkeligt,« siger Kim Andersen.

Han »fatter ikke, at regeringen tør gennemføre lovforslaget« uden at undersøge konsekvenserne for en branche med knap 4.000 ansatte i Danmark og danske virksomheder, der er markedsledende.

Venstre-ordføreren foreslår, at Konkurrencestyrelsen gennemgår lovforslaget, og han har samtidig bedt regeringen om en »seriøs juridisk vurdering« fra Justitsministeriets lovkontor samt at få sagen vurderet hos EU’s konkurrencemyndigheder.

Der er også bekymring over lovforslaget hos Liberal Alliance, der i oktober stod bag forliget sammen med regeringspartierne og Enhedslisten.

»Det er en alvorlig sag, og hvis jeg var regering, ville jeg da følge den klagesag meget nøje,« siger Mette Bock, erhvervsordfører for Liberal Alliance.

Hun understreger, at Liberal Alliance i forliget fik indskrevet et forbehold, således at partiet kan trække sig fra forliget, hvis der viser sig at være tale om konkurrenceforvridning.

»Regeringen er forpligtet til at rulle lovforslaget tilbage, hvis der viser sig at være tale om konkurrenceforvridning,« tilføjer Mette Bock.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig Jyllands-Postens Nyhedsoverblik
Annonce
forsiden lige nu

Færgepassagerer er på vej mod land

Et motorhavari betød, at hurtigfærge til Bornholm var strandet på havet ud for Ystad.

Vettel gav Ferrari sjælden Formel 1-sejr

Sebastian Vettel tog fusen på favoritterne i Mercedes og vandt søndagens Formel 1-grandprix i Malaysia.

Metroen holder delvist stille

På grund af problemer med strømmen kører der ingen tog på centrale dele af metrolinjerne i København.

Tysk udvalg presser på for at genforhandle Femern-forbindelsen

Budgetudvalget i det tyske parlament vil have den tyske transportminister til at genforhandle aftalen om Femern-forbindelsen med Danmark.

Her er forskellen på Danmark og Norge

Danmarks udkant bliver sammenlignet med rådne bananer. Norges udkant bliver sammenlignet med den buldrende vækst i Kina.

"Jeg har boet med Ku Klux Klan, nazister og alle mulige folk, der har hadet mig."

Jacob Holdt har altid praktiseret at elske sine fjender, og han har derfor ofte valgt at flytte ind hos dem.
Annonce
Indland
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Feriecentre satser på aktiviteter for hele familien
Bo i eget hus eller lejlighed med masser af frihed til følge. Samtidig har børnene underholdning og legekammerater inden for rækkevidde. Det er nogle af årsagerne til, at danske feriecentre er blevet populære hos børnefamilier og andre med hang til ferier i Danmark. 
Se flere
Biler
Hyundai vinder på fornuft
God plads på bagsædet og i bagagerummet, en stærk pris og markedets bedste garantiordning. Hyundais nye bil i poloklassen, i20, kører sig i stilling med fornuftige dyder. Til gengæld aner den ikke, hvad køredynamik er. 
Se flere
Feriecentre satser på aktiviteter for hele familien
Bo i eget hus eller lejlighed med masser af frihed til følge. Samtidig har børnene underholdning og legekammerater inden for rækkevidde. Det er nogle af årsagerne til, at danske feriecentre er blevet populære hos børnefamilier og andre med hang til ferier i Danmark. 
Se flere
»Jeg vil til stor europæisk klub og spille på landsholdet«
Fodbold: Han flyttede hjemmefra som 13-årig. Liverpool, Bayern München og PSV Eindhoven har alle haft ham til prøvetræning. Christian Tue Jensen fra Malling er et af landets største talenter. 
Se flere