*

Indland

Redox og ORG: De ved, hvor vi bor

Eksperter: Højre og venstrefløjen overvåger hinanden. Og det kan være farligt.

Udtalelser i tv- og radioprogrammer, bøger, aviser og tidsskrifter gennemses, lyttes, læses og bliver nøje dokumenteret af den højreorienterede netværksgruppe ORG, lyder det fra det venstreorienterede researchkollektiv Redox.

De beskylder netværksgruppen for at føre et såkaldt "landsforræderarkiv".

Men den overvågning og registrering, som Redox beskylder ORG for at praktisere, er med al sandsynlighed noget, de også selv benytter sig, lyder vurderingen fra tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

"Jeg mener, det er en rimelig antagelse, at der må ligger en form for registreringer bag det arbejde, Redox har lavet. Ellers er det svært at lave den slags analyse, som de har gjort. Det er indlysende," siger han.

Men selvom privatadresser, telefonnumre, familieforhold, stillinger og politisk observans ifølge Redox, er blevet noteret og gemt i et såkaldt "landsforræderarkiv", er det ikke nødvendigvis en ulovlig handling, lyder det fra professor i jura på Københavns Universitet, Peter Erik Blume.

Registreringer er ikke ulovlige

Ifølge Peter Erik Blume er det lovligt at opbevare navne og adresser, telefonnumre og andre offentligt tilgængelige personoplysninger eller notere udtalelser og politiske holdninger, så længe de er offentligt kendt.

"Hvis jeg siger til Jyllands-Posten, at formanden for nazistpartiet er et dumt svin, så er det svært at sige, at man ikke må opbevare det. Hvis det er i offentligheden, så er det jo ude," siger Peter Erik Blume.

Det samme gælder billeder og tekster, fortæller han.

En vurderingssag

Derfor er den type oplysninger, som Redox oplyser, at ORG er i besiddelse af, og de muligvis selv har registreret, ikke nødvendigvis ulovlige, hvis de har været offentligt tilgængelige, oplyser Peter Erik Blume.

"Uffe Ellemann er medlem af Venstre, det er alment kendt, og derfor må man gerne registrere ham som venstremand. Det er noget andet, hvis det er en privatpersons politiske holdning, der bliver noteret. Det er jo et mere følsomt emne," siger Peter Erik Blume.

Han understreger dog, at hele snakken om registreringen af personoplysninger er en vanskelig affære, da det må komme an på enkelte vurderinger, og ikke mindst organisationernes aktiviteter.

Redox og ORG ikke omfattet af loven

"Det særlige ved Redox og ORG's registreringer er, at de kan betragtes som en del af en politisk virksomhed, hvor man fremmer synspunkter, og derfor er de måske slet ikke omfattet af persondataloven", siger han.

Det skyldes, ifølge Peter Erik Blume, at man i Danmark viser et særligt hensyn overfor politiske organisationers ytringsfrihed, der vejer tungt.

"Det samme har man f.eks. sagt om pressens registre," siger Peter Erik Blume.

Arkiver er farlige

Hans Jørgen Bonnichsen er dog ikke i tvivl om, at den type registreringer og analyser, lovlige eller ulovlige, begge fløje angiveligt praktiserer, kan være farlige i de forkerte hænder.

"Der er jo en mening med registreringerne. Det kan være likvideringslister, interneringslister, retsopgørslister eller intimideringslister - lister til den dag, hvor Danmark er for danskerne. Tænk, hvis nogen tager det seriøst - folk som Breivik. Alt kan tænkes," siger den tidligere PET-chef.

"Jeg kan meget vel være af en af de personer, der står i deres registre, og jeg er da meget interesseret i at finde ud af, om jeg står der, og hvad der står. Men indtil videre sover jeg dog trygt om natten," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her