*

Indland

EU-Parlamentet vil hæve klimaindsatsen

Europaparlamentets miljøudvalg følger i fodsporene på den danske regering med krav om større CO2-reduktioner.

Foto: AP/Jan Bauer

For første gang går en officiel EU-institution nu frem og kræver, at EU hæver klimaambitionerne til 30 procents CO2-reduktion i 2020.

Det er Europaparlamentets miljøudvalg, der går forrest med en melding om, at klimamålsætningen skal hæves "af hensyn til den fremtidige økonomiske vækst i Den Europæiske Union".

Netop koblingen mellem klimaet og konkurrenceevnen glæder Dan Jørgensen (S), der er næstformand i miljøudvalget.

- Folk er begyndt at indse, at vi skal leve af at være energieffektive og fri for fossile brændstoffer i fremtiden. Det er grunden til, at vi nu pludselig har opbakning, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gav i sidste uge Danmarks opbakning til, at EU skal reducere CO2-udledningen med 30 i stedet for 20 procent i 2020. Men blandt de øvrige EU-lande er der fortsat stor modstand.

Det var også et snævert flertal i miljøudvalget, som stod bag den vedtagne tekst, og derfor er det et åbent spørgsmål, hvordan afstemningen ender ud, når hele parlamentet skal stemme om klimateksten sidst i november.

- Det er klart, at nu sætter den tyske sværindustri sine tungeste lobbyister ind. Men jeg er optimist, siger Dan Jørgensen.

Mens der var glæde i den socialdemokratiske lejr over de hævede klimaambitioner, så lykkedes det ikke for Dan Jørgensen at få opbakning til et ændringsforslag, som kritiserer den danske regering for dårlig ledelse af sidste års klimakonference i København.

- Det er ikke nogen katastrofe, for nu skal vi også kigge fremad. Men det er kedeligt, at der ikke er plads til mere selvkritik i EU, siger Dan Jørgensen, som mener, at de borgerlige og liberale grupper i parlamentet holder hånden over den danske regering.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her