*

Indland

Tegnernavne nægtes adgang

En række almindelige danske navne gør det umuligt at rejse til lande i Mellemøsten. En mand fra Hadsten fik spoleret sin 60-års fødselsdag, da han blev stoppet i Beirut Lufthavn.

Det var denne tegning, der indirekte forhindrede Poul Erik Poulsen, en pedel fra Hadsten, i at rejse til Beirut. Den blev oprindeligt tegnet af tegneren Poul Erik Poulsen (også kendt som "PEP") og bragt i Jyllands-Posten 30. september 2005 som en af de berømte og berygtede Muhammed-tegninger.

Fødselsdagsrejsen til Beirut blev en kort én af slagsen for Poul Erik Poulsen.

Han var ellers på vej til Libanons hovedstad for at fejre sin 60-års fødselsdag sammen med sin kone og nogle venner, der lige var flyttet til byen.

Så langt mente de libanesiske myndigheder dog ikke, at Poul Erik Poulsen skulle have love at komme.

Da han stod af flyet klokken to om natten og kom til paskontrollen, blev han ført væk til et lukket kontor.

Ikke velkommen her

”Der sad fem personer. Det eneste, de sagde til mig, var, at jeg ikke måtte rejse ind i landet,” fortæller Poul Erik Poulsen til jp.dk.

Han blev derfor ført ud til det næste fly og blev opkrævet 146 dollar for at få ændret sin flybillet. Tyve minutter senere sad han igen i et flysæde og var på vej ud af landet.

Hans kone fik dog ikke samme tilbud – hun skulle bare fortsætte turen som normalt og måtte ikke flyve med tilbage.

”Det er ikke ret sjovt at stå der med to kufferter og blive ført ud til flyet, mens min kone skal blive i landet,” husker Poul Erik Poulsen.

Grunden: Forkert navn

Grunden til, at Libanon var lukket land for den snart 60-årige mand fra Hadsten, måtte han ikke få at vide, før han landede i Frankfurt og fik kontakt til de danske myndigheder.

”Jeg måtte ikke rejse ind, fordi jeg har det samme navn som en af dem, der tegnede Muhammed i Jyllands-Posten. Så det er udelukket for mig at rejse til Mellemøsten,” forklarer han.

Udenrigsministeriet har siden forsøgt at rede trådene ud i den spegede sag, men indtil videre er der ikke kommet nogen afgørelse.

Tegner vidste intet

Tegneren Poul Erik Poulsen, der lavede en af de 12 Muhammed-tegninger, der blev bragt i Jyllands-Posten i september 2005, var ikke klar over, at der er adgang forbudt for danskere, der deler hans navn.

”Jeg har fået at vide, at jeg og de andre tegnere ikke kan rejse i Mellemøsten, men jeg har godt nok aldrig hørt om sådan noget,” fortæller tegneren.

Poul Erik Poulsen, der ikke måtte komme gennem paskontrollen, endte med i stedet at fejre dagen i Danmark med sine døtre, mens han var i telefonisk kontakt med sin kone i Beirut.

”Det er absurd, at man kan blive holdt som gidsel for sådan noget,” siger han.

Prøver ikke igen

Han ved endnu ikke, om han får nogen erstatning for sin ødelagte rejse, men håber da på, han kan komme væk fra de libanesiske myndigheder sorte liste.

Selv om det sker, skal man dog ikke regne med at se ham i Beirut en anden gang.

”Nej, jeg kunne ikke drømme om at rejse derned en anden gang,” siger han.

For andre, der deler navn med Poul Erik Poulsen, Kurt Westergaard og de ti andre tegnere, er der tilsyneladende heller ikke udsigt til en tur til Mellemøsten lige med det samme.

null

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her